Život jako v době kamenné. Archeopark zavede návštěvníky do pravěku

Archeopark pravěku Všestary

CNN_Domácí: PC ARCHEOPARK

Cestu do pravěku si můžete dopřát při návštěvě Archeoparku nedaleko Hradce Králové. Pravěká vesnice vznikla v roce 2000. Jde o největší experimentálně zaměřené muzeum pravěku v republice. A jak ukázal pořad Prima Česko, návštěvníci si mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak náročné bylo pravěké nástroje vyrábět a používat.

Se vstupem do archeoparku na okraji Všestar se vracíme v čase tisíce let zpět – do období mladší doby kamenné. Zdejší archeologové zkoumají pravěký život formou praktických pokusů. Vyrábějí předměty a zpracovávají materiály tak, jak to mohli dělat naši předkové. Radomír Tichý, ředitel Archeoparku pravěku Všestary, vysvětluje: „Využíváme archeologický experiment. Jednak jako metodu poznání, protože nám umožní objevovat některé dávno zapomenuté výrobní postupy nebo funkce nástrojů, ale také je zajímavý pro návštěvníky, protože si mohou vyzkoušet na vlastní kůži práci s replikami některých exponátů.“

Třeba vrtání nebo sekání v době kamenné byl oříšek na desítky hodin. A jak ukazuje pořad Prima Česko, vyžadoval stejnou trpělivost tehdy i teď. „S novými sekyrkami se seká líp. S tímhle bych to asi neopracoval. Takže je to náročné,“ hodnotí práci s pravěkým nářadím jeden z návštěvníků.

Zdejší budovy simulují skutečné prostředí, ve kterém pračlověk žil. Postavili je učitelé a studenti královéhradecké univerzity. Sami káceli stromy, dlabali dřevo, vázali střechy. Později přibyly i větší stavby postavené již moderními technologiemi. Dnešní archeopark je výsledkem nadšení party vědců, které se datuje až do roku 1988. A tenhle zápal sdílí i nová generace badatelů.

Sezona už začala

Dokazuje to experimentální arecheolog, Martin Drahorád: „Vytvářím kamennou broušenou sekeru. Trvá mi to zhruba dvanáct hodin, potřebuji k tomu pískovcový brus, který si přiostřím otloukačem. Poté potřebuji hodně vody, abych si ten pískovcový brus opláchl a spláchl nečistoty, abych mohl posléze dál pracovat na tom ostří, které už je tady pěkně vidět,“ popisuje, na čem zrovna pracuje.

A jeho chuť k ne právě snadné manuální práci komentuje Radomír Tichý, ředitel archeoparku pravěku Všestary: „Někde v nás je přeci jenom schovaný ten kus toho pravěkého člověka, nebo aspoň toho starodávného přístupu, který máme touhu objevovat.

Vyvrcholením zdejší práce jsou už tři expedice v tzv. monoxylonech, tedy člunech vydlabaných z jednoho celistvého kmene. Poslední plavba byla v roce 2019 v Egejském moři a my jen prozradíme, že se momentálně plánuje další. Ale na detaily se zajeďte zeptat do archeoparku. Rádi vám vše ukážou a povypráví. Sezona nejen pro školní exkurze, ale i pro veřejnost, už začala.

Tagy: