Armáda získá stíhačky F-35, oznámil Fiala. Nákup 24 amerických strojů schválila vláda

F-35 v letu

Vláda schválila nákup letounů F-35

Vláda ve středu schválila nákup 24 amerických letounů F-35 za 150 miliard korun, částka podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku. První budou hotovy v roce 2029, všech 24 strojů bude v ČR do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky Gripen, které si Česko pronajímá. Vojenský analytik Jiří Vojáček přitom ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že až pro polovinu schopností nových stíhaček Česko nenajde využití. Podle bývalého ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) měla vláda o letounech jednat minimálně se dvěma možnými dodavateli.

Nabídka na letouny, související vybavení, výcvik, munici a zajištění životního cyklu do roku 2034 činí 106 miliard korun a bude postupně hrazena v letech 2024 až 2034. Dalších 44 miliard korun půjde podle Černochové zejména na infrastrukturu, palivo, přípravu personálu a odvod DPH.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušanův šifrovaný telefon není reálná kauza, míní Pavel. Pro jeho odvolání důvod nevidí

Částka 150 miliard korun podle ní zahrnuje veškeré náklady, a ačkoli jde v součtu o vysokou částku, v průměru bude podle ní činit necelých 7,3 procenta plánovaných ročních výdajů na obranu.

Součástí nákupu má být podle ministryně také podíl českého průmyslu, podle ní je připravených 14 projektů průmyslové spolupráce pro české firmy, a to včetně možnosti zapojení přímo do globálního dodavatelského řetězce. Česko je podle ní jednou z mála zemí, které si už při jednání o nákupu letounů takovou spolupráci vyjednaly.

Po roce 2034 budou podle Černochové náklady na provoz zhruba tři procenta z obranných výdajů, tedy zhruba 4,9 miliardy korun ročně včetně výdajů na palivo a munici. Z hlediska celkového životního cyklu, tedy až do roku 2069, tak podle ní vyjde pořízení a následný provoz letounů F-35 na 700 korun ročně na jednoho obyvatele ČR.

Nevýhodný nákup?

S rozhodnutím vlády ve vysílání CNN Prima NEWS polemizoval vojenský analytik Jiří Vojáček. „S nákupem stíhaček F-35 jsme měli ještě pár let počkat. Veřejné finance v současné době nejsou v příliš dobrém stavu, a navíc to vypadá, že stejně jako jsme plně nevyužili gripeny, ještě více nevyužijeme F-35,“ konstatoval s tím, že Česko nevyužije až polovinu schopností nových stíhaček. „Poté je otázka, zda má smysl na jejich nákup vynakládat tak vysokou částku,“ dodal.

Vedle toho má výtky k investici také exministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Domnívá se, že vláda měla o letounech jednat minimálně se dvěma možnými dodavateli a například dát šanci podat nabídku i Švédsku. „Mohlo to být jasně porovnané na základě srovnatelných dat a mohli jsme jen slyšet, proč se rozhodli pro ten nebo onen přístup,“ poznamenal. Letouny F-35 nekritizuje, jde podle něj o skvělé stroje, nicméně se mu nelíbí přístup vlády. „Nedali šanci třeba švédské straně, aby podala závaznou nabídku,“ uvedl.

Metnar považuje za nešťastné, že se vláda rozhodla představit nejdražší armádní projekt v den, kdy schvaluje státní rozpočet a hovoří o škrtech. „Spojuji to s arogancí moci, kterou nám tímto prezentují,“ řekl.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je však nákup efektivním řešením, protože přínos schopností tohoto systému za dobu jeho životnosti je v porovnání s penězi, které Česko zaplatí, výrazně vyšší než při pořízení jiného typu letounu.

Výrobce podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky deklaruje podporu letounů v životním cyklu až do roku 2082. „Letoun dokáže plnit širší spektrum úkolů, než jsme toho byli schopni doteď. Každý jeden letoun nabízí větší variabilitu, tím pádem dochází k úspoře toho, že na stejný typ úkolů můžeme využít méně letadel a provozu,“ uvedl Řehka. Letouny F-35 podle něj nenahrazují jen 14 gripenů, ale do budoucna i 24 letounů L-159. „Snižujeme počet typů letecké techniky, čímž dochází k efektivitě a úspoře,“ doplnil Řehka.

Vyjednáváním nákupu 24 amerických letounů pověřila česká vláda Černochovou loni v červenci na základě vojenského doporučení. Podle toho mohou požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 splnit pouze stroje páté generace, které vystřídají nyní používané švédské gripeny. Jediným zástupcem letounů páté generace je v současné době právě F-35.

Nejdražší armádní zakázka v historii

Nákup amerických stíhaček je nejdražší armádní zakázkou v historii České republiky. O 90 miliard překonal pořízení švédských pásových bojových vozidel pěchoty CV90. Česká republika formou mezivládní dohody se Švédskem pořídí 246 strojů za 60 miliard korun. Nákup vláda schválila letos v květnu.

Americký stroj Lockheed Martin F-35, jehož prototyp se poprvé vznesl do vzduchu 15. prosince 2006, se postupně stává novým standardem ve výzbroji USA a jejich spojenců. Bojový letoun do své výzbroje už zařadila letectva v Dánsku, Itálii, Nizozemsku, Norsku a ve Velké Británii. Ze států mimo Severoatlantickou alianci jimi disponují Izrael, Japonsko, Jižní Korea a Austrálie.

Další země si letouny F-35 objednaly a čekají na dodávku prvních kusů. Jsou to Belgie, Kanada, Finsko, Německo a Polsko, z dalších zemí uzavřely smlouvy Švýcarsko a Singapur. Mezi potenciální zákazníky patří Rumunsko a Řecko.

Tagy:
armáda investice stíhačky Česko Armáda České republiky Lockheed Martin F-35 Lightning II