Arsenal tápe a fanoušci si po fiasku přejí další prohry. Proč se ke klubu otáčejí zády?

Roky, kdy byl londýnský Arsenal jedním z největších postrachů fotbalových klubů po celé Evropě, jsou už řadu let pryč. Fanouškům slavného celku pomalu dochází trpělivost. Natěšení na dlouho očekávané lepší výkony jim zhatil hned první zápas nové sezony. Velkoklub překvapivě nestačil na nováčka z Brentfordu a příznivci „The Gunners“ se doslova těší na další zaváhání. Vidí to jako jednu z cest, jak rozhoupat vedení k vyhazovu trenéra Mikela Artety.

V sezoně 2003/2004 vyhrál Arsenal jako druhý tým v historii anglickou ligu bez jediné porážky. Tým plný hvězd, kterými byli Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Patrick Vieira nebo Jens Lehmann, dominoval. Jenže to byl poslední titul, který jeden z tradičních ostrovních klubů slavil.

Zejména v posledních letech zažívají fanoušci „The Gunners“ jedno zklamání za druhým. V Lize mistrů hrál Arsenal naposledy v ročníku 2016/2017. V osmifinále ho tehdy potupně dvakrát 1:5 rozdrtil německý Bayern Mnichov. V druhé kontinentální soutěži, Evropské lize, se sice dostavily účasti v semifinále nebo i ve finále, ale kromě triumfů v domácím FA Cupu čekají příznivci celku ze severu Londýna od památné ročníku před téměř dvaceti lety na trofej marně.

Přitom před každou sezonou panuje očekávání, že se hra zlepší, noví, mladí i zkušení borci budou v pohodě přehrávat papírově slabší soupeře a prohánět na čele tabulky favority. Jenže ročník 2021/2022 odstartoval Arsenal tragicky, spíše až tragikomicky.

Jen prohry nás zbaví trenéra

Co více si přát, než že se v úvodním kole potkáte s nováčkem, který ve své historii neodehrál v Premier League ještě ani jedno utkání? Povinná výhra a tři body, zdálo se. Jenže Arsenal v sobotu na hřišti Brentfordu selhal. Prohrál 0:2 a fanoušci ztrácejí s klubem trpělivost, dokonce se těší na další zápasy, ve kterých jejich oblíbenci prohrají.

Důvod? Drtivá většina fanoušků si přeje odchod španělského kouče a bývalého záložníka Arsenalu Mikela Artety. Stoupenci týmu z Emirates stadium vidí v dalších špatných výsledcích jedinou možnost, jak se stále více neoblíbeného stratéga zbavit. Nutno dodat, že Arsenal čekají v dalších dvou kolech asi dva největší favorité na anglický titul – úřadující šampion Ligy mistrů Chelsea a obhájce ligového prvenství Manchester City.

„Všichni vědí, že je to špatný manažer s nulovou taktikou. Jen si o sobě myslí, jak je skvělý,“ píší fanoušci na sociálních sítích. Kromě kouče se navážejí i do hráčů, kteří podle nich jen „chodí po hřišti a nemají zájem vyhrávat“. Problémem je podle příznivců klubu i vlastník Stan Kroenke. Americký miliardář prý nechce uspět a nepouští do klubu tolik peněz, aby tým mohl být konkurenceschopný.

„Arteta vede bez zkušeností velký klub. Dobří manažeři začínají od těch malých. To, že je Mikel pořád na naší lavičce, znamená, že si držíme reputaci malého klubu. Snad teď pohrajeme a Arteta půjde pryč. Bude to dobré jak pro klub, tak pro jeho trenérský rozvoj,“ dodává další z příznivců.

„Pokud by tým pod jeho vedením hrál lépe a lépe, jeho ponechání ve funkci bych pochopil. Jenže volba Artety je neomluvitelná, je to šílené rozhodnutí. Nikdy nepochopím, jak se na tak prestižní místo dostal,“ navážejí se do španělského kouče fanoušci. Arteta přitom přicházel do klubu v roce 2019 s velkým očekáváním. Vždyť předtím jako asistent Joepa Guardioly v Manchesteru City získal za čtyři sezony dva ligové tituly a další pohárové trofeje.

Posila za 1,5 miliardy zatím nepřesvědčila

S neúspěšným vstupem do sezony, kdy Arsenal prohrál s nováčkem v 1. kole poprvé od ročníku 1976/1977, se vezou samozřejmě i hráči. Pod palbou kritiky jsou až na pár výjimek všichni, kteří do zpackaného duelu nastoupili. A to včetně stopera Bena Whitea, který do klubu přišel v létě v přepočtu za 1,5 miliardy korun.

Do konce sezony ale stále zbývá 37 zápasů a Arsenal se samozřejmě ještě může zlepšit a vybojovat momentálně vysněné místo v elitní čtveřici. Fanoušci jsou ale skeptičtí. A to jak s ohledem na přestupovou politiku klubu, tak kvůli nevýrazným výkonům na hřišti.

Tagy:
Londýn Velká Británie Evropa Premier League Stan Kroenke fotbal sport fanoušci Dennis Bergkamp Arsenal Londýn prohra Mikel Arteta Thierry Henry Patrick Vieira Arsenal FC Jens Lehmann Brentford FC sportovní soutěž Liga mistrů UEFA Manchester City FC FC Bayern München