Atopický ekzém i melanom. Jak pečovat v létě o kůži, radí lékař i odborníci z BENU lékárny

Odstartovalo léto a je čas podívat se na to, co dělají sluneční paprsky s naší kůží. V dalším díle pořadu Co na to vaše zdraví otevřela moderátorka a profesorka dermatologie Monika Arenbergerová další důležitá témata. Atopický ekzém trápí až pětinu dětí, jak se mění v průběhu života, co ohrožuje atopickou kůži během léta? Jak o ni pečovat? Jak rozlišit obyčejné znaménko od jednoho z nejzákeřnějších nádorů? A jak se před melanomem chránit? Co stojí za nárůstem a jak se posunula léčba, popsal dermatolog Marek Pásek z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty.

Výskyt atopického ekzému vzrůstá. Tímto chronickým onemocněním kůže trpí hlavně děti, ale přibývá i dospělých. V dospělosti s ním bojuje až 10 procent populace. Polovina z nich má přitom závažnou formu. Atopický ekzém navíc často provází i řada dalších přidružených onemocnění.

Příznaky atopického ekzému zahrnují suchou pokožku, drobné pupínky, otoky, zarudnutí, mokvání a úporné svědění. „Jak už bylo řečeno, jedná se o chronické zánětlivé onemocnění kůže, které má proměnlivý průběh a klinický obraz. Na kůži se nám nejčastěji projevuje jako taková suchá šupící se zarudlá ložiska, která jsou právě typicky provázena intenzivním svěděním, někdy také pálením a pnutím kůže, což u pacientů vyvolává potřebu škrábat se a druhotně zhoršuje atopický ekzém,“ vysvětluje dermatolog.

U dětí i dospělých se atopický ekzém často projevuje reakcí na potraviny, které zvyšují hladinu histaminu v organismu. Mezi potraviny, které vyvolávají ekzém nejčastěji, patří mléko, vejce, ryby, mořské plody, citrusy, kiwi, ananas, mango, jahody, rybíz, rajčata, paprika, celer, petržel, křen, čokoláda, kakao, mák, med, ořechy, luštěniny, sója, hořčice, bílkoviny v obilovinách, kyselé zelí, konzervované potraviny, exotické koření a uzeniny.

Každé páté dítě trpí atopickým ekzémem

Právě u dětské formy, obzvláště v kojeneckém věku, bývá dominantní akutní fáze atopického ekzému. „To znamená hodně mokvání a projeví se to mezi druhým a čtrnáctým rokem života, se projevy stávají spíše chronickými, takže dominuje suchost a zhrubnutí kůže a to už je typické i pro dospělý věk,“ říká Marek Pásek. A liší se i místa, kde se ekzém vyskytuje. „U dětí máme typický výskyt v oblasti obličeje, krku, hřbetů rukou, nohou a také v ohbí horních a dolních končetin. U dospělých pacientů pak vidíme hlavně suchost a chronicitu v kombinaci s odlišným postižením, kdy máme hlavně postižen obličej, horní třetinu zad a například také podkolenní jamky,“ vysvětluje dermatolog.

Podle lékárnice Kristíny Krupové, manažerky lékárny BENU, se příznaky a potíže s přibývajícím věkem někdy zmírňují. Její slova potvrzuje její kolegyně Marie Grussmann, poradkyně pro dermokosmetiku. „Já jsem třeba případ, kdy jsem byla taky atopik, ale v dospělosti mi to vymizelo, někomu se to zase ale naopak objeví,“ dodává.

V létě zhorší potíže i chlorovaná voda

Existují i faktory, které průběh onemocnění jednoznačně zhoršují. „Teď, když nám začíná léto, tak bych určitě doporučovala, když lidé vylezou z bazénu, hned se krátce osprchovat a namazat hydratačním krémem. A pozor, ani samotné koupání by nemělo trvat u atopiků dlouho,“ doporučuje Kristina Krupová, manažerka lékárny BENU. Ulevit by lidem mohla i antihistaminika, která jsou už i volně v lékárnách v prodeji. „Zmírnit pocity svědění pomohou i emolienční krémy, které v naší lékárně máme,“ radí lékarnice.

A-DERMA Exomega CONTROL Emolienční krém 400ml

Emolienční krém s výživnou krémovou texturou pomáhá zmírnit pocity svědění a je určen pro velmi suchou kůži se sklonem k atopii. Je vhodný k použití na obličej i tělo a to již od narození. Krém je bez parfemace a bez konzervantů..

Kamarádí se atopický ekzém se sluncem?

Léčba atopického ekzému zahrnuje různé přípravky, jako jsou emoliencia, lokální kortikosteroidy, topické imunomodulátory, přípravky obsahující dehty, ichthamol a další. Co radí lékař a jaký má názor nejen na užívání kortikoidů, ale i například na pobyt na slunci se podívejte v úvodní videoreportáži.

Existuje zdravé opalování?

Zmrzlina, koupání, opalování a někdy i spálená kůže prostě patří k sobě. K tomu poslednímu se ale dá včas zabránit. První opalování by nemělo trvat déle než půl hodiny a hlavně ne přes pravé poledne. Ideálně se doporučuje vyhýbat se silnému slunečnímu záření mezi jedenáctou a patnáctou hodinou, doporučuje Kristína Krupová, lékárnice a manažerka lékárny BENU.

Podle statistik přibližně více než 30 procent Čechů před sluněním vůbec nepoužívá ochranný opalovací krém a když už si nějaký koupí, tak s nízkým faktorem. Ideální je přitom třicítka a třeba i dokonce padesátka. „Já vždycky říkám, že krém s ochranným faktorem padesát chrání zhruba dvě hodiny, ale záleží na fototypu člověka. A pokud člověk použije krém s ochranným faktorem třicet, tak hodinu a půl na slunci a pak by se mělo tělo znovu přemazat,“ říká poradkyně pro dermokosmetiku lékárny BENU Marie Grussmann. Odborníci také radí, většinou v Česku u rybníka používat třicítku, a když poletíme k moři, tak krémy s ochranným faktorem padesát.

Platí tedy pravidlo: Mazat, mazat, mazat, když už se ale na sluníčku spálíme, tady je několik užitečných rad. „První pomoc, kterou můžeme udělat i doma, je studený obklad, pokud na těle  nejsou puchýře, tak i studená sprcha je dobrá. A opět použít hydratační krém například s extraktem z aloe vera,“ doporučuje lékárnice a manažerka BENU lékárny, Kristína Krupová. Vhodné jsou i přípravky obsahující panthenol. Stačí večer nastříkat, nechat působit a druhý den zalézt pod slunečník a chránit se.

Spálení ale nakonec přejde. Na rozdíl od nebezpečné rakoviny kůže, pokud na svém těle naleznete znaménko, které má nepravidelný okraj, podivnou barvu, zvětšuje se nebo vypadá jakkoliv jinak než ostatní znaménka na vašem těle, je na čase navštívit odborníka, který vám znaménko vyšetří i za pomoci digitálního dermatoskopu.

U melanomu je nejdůležitější prevence

Nejčastěji v souvislosti s dalším onemocněním kůže se mluví o melanomu. Jde o zhoubný nádor z pigmentových buněk, který se převážně vyskytuje na kůži, ale také může postihnout střevo a oko. Je to jeden z méně běžných typů rakoviny kůže, ale bohužel je příčinou největšího počtu úmrtí na tato nádorová onemocnění. „Počet nových pacientů s melanomem od roku 2000 až 2022, kdy jsme zaznamenali více než 2600 nových pacientů, roste. V letech 2020 a 2021 došlo k poklesu diagnostikovaných zhoubných nádorů, ale důvodem byl covid a lidé nechodili na prevenci,“ popisuje situaci moderátorka pořadu Monika Arenbergerová, která je vedoucí lékařkou Centra pro diagnostiku a léčbu maligního melanomu. „A to se nám pak nevyplatilo, protože v roce 2023 jsme zaznamenali daleko více pacientů s pokročilým nádorem,“ dodává profesorka dermatovenerologie.

Příznaky melanomu mohou zahrnovat změny v barvě, tvaru nebo velikosti mateřského znaménka nebo nově vzniklého pigmentovaného místa na kůži. Je důležité sledovat jakékoli neobvyklé změny na kůži a konzultovat je s lékařem. Léčba melanomu zahrnuje chirurgické odstranění nádoru, adjuvantní terapie, chemoterapii, imunoterapii nebo radioterapii. Prevence spočívá v opatrnosti na slunci a pravidelném vyšetření kůže lékařem. Další podrobnosti najdete ve videoreportáži.

Tagy: