Úchvatná noční podívaná: Lidé mohou sledovat Jelení měsíc, jméno dostal od indiánů

Až do pondělí budou moci lidé pozorovat takzvaný Jelení měsíc. Název pro červencový úplněk pochází z USA z 30. let, kdy se do povědomí lidí dostaly indiánské názvy pro tuto fázi měsíce, napsal na svém webu Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Jelení měsíc bude možné pozorovat po tři dny, a to až do pondělního rána. Nejvýraznější se očekává v neděli v 6:17 ráno východního časového pásma (krátce po nedělním poledni českého času), uvedla na svém webu NASA.

ČTĚTE TAKÉ: Vzácný úkaz na české obloze: Svítící oblaka uvidíte jen v létě. Kdy a kde je pozorovat?

Své jméno dostal Jelení měsíc od severoamerických indiánů. Do širšího povědomí se dostalo ve 30. letech minulého století, když ho zpopularizoval Almanach farmářů v Maine, připomněl CBS News. Název jelení se odkazuje na sudokopytníky, jimž začátkem léta obvykle vyráží nové paroží. Mimo to se mu přezdívá také Hromový měsíc, a to kvůli častým bouřkám, které USA v červenci trápí. Evropané mu podle NASA kvůli sklizni sena na začátku léta říkali Senný měsíc.

V srpnu nás podle webu Almanac.com čeká Jeseterův měsíc. Bude se jednat o první superměsíc v roce, což znamená, že se bude jevit jasnější a větší než ostatní úplňky. Svého vrcholu dosáhne 19. srpna.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Spalující výheň sežehne Evropu: Teploty vystřelí až na 45 °C ve stínu, vliv má africký fenomén

Tagy: