Generál Clark: Rusové chtějí Ukrajince zastrašit a přimět tak Zelenského kapitulovat

Vysloužilý americký generál a bývalý vrchní velitel spojeneckých sil NATO Wesley Clark

Cesta premiérů do Kyjeva je něco neuvěřitelného

Podle vysloužilého amerického generála a bývalého vrchního velitele spojeneckých sil NATO Wesleyho Clarka chtějí Rusové alespoň zastrašit Ukrajince, kdyby se nakonec nepodařilo zlomit jejich odpor. V rozhovoru pro americkou CNN zároveň podotkl, že cíle ruského prezidenta Vladimira Putina se nezměnily a pokračuje tak hra na diplomacii.

V Kyjevě se zavádí dvoudenní zákaz vycházení, který bude platit i během dne. Co to vypovídá o bezpečnostní situaci ve městě?
Že do města pronikly nějaké ruské jednotky. Jsou to skupiny, proti kterým Ukrajinci bojují. Zároveň jde o preventivní krok, aby civilisté nebyli na ulicích v době, kdy bombardování nabírá na intenzitě.

Viděli jsme několik nových snímků z bombardování Kyjeva v posledních několika hodinách. Jsou to šokující záběry, jedná se o rezidenční budovy nebo obytné domy po celém městě. Ve městě dochází k útokům, co tady Rusové dělají?
Rusové se přibližují, snaží se město obklíčit. Ale v mnoha případech nemají konkrétní informace, takže prostě pálí do oblastí, kde je hlášen odpor. Granáty a rakety dopadají všude. Jde opravdu o plošné bombardování. I kdyby se nepodařilo potlačit ukrajinský odpor, Rusové chtějí obyvatelstvo alespoň zastrašit. Vyvíjí tím také větší tlak na prezidenta Zelenského, aby přistoupil na dohodu, která je v podstatě kapitulačním dokumentem.

Prezident Zelenskyj to neudělá. Rusové jsou však v režimu ‚mluvit, bojovat, bojovat, mluvit‘. Pokračují v této hře na diplomacii, udržují tlak a snaží se předejít zásahu Západu tím, že vzbuzují naději na dohodu. Ve skutečnosti se však cíle prezidenta Putina nezměnily, chce Kyjev obléhat, zmocnit se ho a prohlásit, že je prezidentem Ukrajiny.

Evropští spojenci si uvědomují, že nemohou dopustit, aby Ukrajina padla.

Premiéři Polska, České republiky a Slovinska jsou právě teď na cestě do Kyjeva, obléhaného města. Co si o tom myslíte? Něco takového jsem ještě neviděl.
Ano, je to pozoruhodný krok. Doufám, že se jim podaří na místo dostat a získat potřebné informace a zprávy z první ruky od prezidenta Zelenského. Myslím, že evropští spojenci si uvědomují, že nemohou dopustit, aby Ukrajina padla. Toto je opravdu významný krok ve vývoji situace a znamená to, že dojde k většímu nátlaku na Rusko i ze strany našich evropských spojenců, a kyjevské vládě bude poskytnuta větší vojenská podpora.

Jeli tam, aby získali zprávy z první ruky a měli možnost mluvit s lidmi. Musí však podstoupit vyšší míru rizika, aby zajistili, že bude Kyjev v bezpečí. Je to v podstatě velmi jednoduché. Nejlepší způsob, jak bránit NATO, je pomoci Ukrajině porazit ruský útok.

Lídři zemí NATO míří do Kyjeva, prezident Biden pravděpodobně zamíří do Evropy v příštích několika dnech v rámci mimořádného zasedání. O čem si myslíte, že bude NATO jednat?
Vedoucí představitelé NATO by měli projednat tři věci. Zaprvé musí vyhodnotit současnou situaci. Jaká je bilance a prognóza tohoto boje. Je Ukrajině poskytována dostatečná pomoc, aby byla schopna boje ustát? Nebo je to jen otázka času, než Rusové z Ukrajiny vyždímají život? To je první otázka.

Druhá zní, co hodlá NATO v budoucnu udělat pro posílení své obrany. Každá země v NATO bude muset upravit svůj obranný rozpočet. Budeme potřebovat více amerických vojenských sil v Evropě. Země budou muset více utrácet, reaktivovat rezervy a také investovat do nových technologií.

A ta třetí věc?
Budou muset vyhodnotit míru rizika, které jsou ochotni podstoupit, aby udrželi Ukrajinu v boji. Je více než jasné, že budeme muset podstoupit určitá větší rizika, abychom Ukrajincům poskytli technologie nebo zbraňové systémy, které potřebují.

Pro NATO je v pořádku, když vytyčí červenou čáru a řekne, že přes jeho hranice na Ukrajinu nesmí projít nic. Takové bylo původní rozhodnutí. Myslím, že bude přehodnoceno, protože situace si to žádá. Bude potřeba, aby vedoucí představitelé NATO rizika podrobně vyhodnotili a vymysleli, jak Ukrajině poskytnout další pomoc.

Tagy: