Zakleknutí muže v Teplicích: Babiš i Hamáček stojí za policií, zástupkyně ombudsmana váhá

Byl zásah teplických policistů, během kterého jeden z nich klekl na agresivního muže, adekvátní? Názory se různí. Například premiér Andrej Babiš nebo ministr vnitra Jan Hamáček policistům vyjádřili podporu. Naopak zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková oznámila, že celý případ prověří.

„Pokud někdo ničí auta, je agresivní a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách. Soudní pitva navíc jasně dokázala, že nezemřel kvůli zákroku policie. Je to smutné, ale normální slušný člověk se jen těžko dostane do podobné situace,“ uvedl na Facebooku premiér Andrej Babiš, který zároveň teplickým policistům poděkoval za jejich práci.

Pokud někdo ničí auta, je agresivní, a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v...

Posted by Andrej Babiš on Wednesday, June 23, 2021

Podobný názor zveřejnil na twitterovém účtu i ministr vnitra Jan Hamáček. „Zasahující policisté mají mou plnou podporu. Pokud někdo pod vlivem návykových látek porušuje zákon, musí počítat s tím, že policie zasáhne,“ napsal.

„Po zhlédnutí videa z teplického zákroku a po přečtení všech dostupných informací jsem se rozhodla využít své kompetence a své působnosti, kterou mám na základě zákona o veřejném ochránci práv v oblasti Policie České republiky, a rozhodla jsem se, že zahájím šetření z vlastní iniciativy. Šetření bude zaměřeno na přiměřenost použití donucovacích prostředků při tom teplickém zákroku,“ uvedla pro romskou internetovou televizi Romea zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

Případ začne prověřovat v nejbližších dnech. Kdy budou známé výsledky, bude podle ní také záležet na tom, jak rychle policie poskytne příslušné materiály. „Mohou to být týdny, mohou to být i měsíce. Já jsem vázána povinností mlčenlivosti do doby skončení toho případu a prošetření celé věci, ale pokusím se, aby to bylo co nejrychleji,“ dodala v romské televizi Šimůnková.

Prošetření okolností úmrtí Roma, proti němuž v Teplicích zakročila policie, požaduje i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. K důslednému vyšetření vyzvala také česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI), která zákrok policie označila za hrubý a nezákonný. Případ řeší odbor vnitřní kontroly policie.

I Rada Evropy vyzývá k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření smrti Roma v Teplicích po policejním zákroku. Podle Rady jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek.

Tagy: