Babiš nabídl Fialovi ochranku i Hrzánský palác. Vládnout chce ale do poslední chvíle

Petr Fiala a Andrej Babiš

Rozhovor s Andrejem Babišem

Andrej Babiš (ANO) nabídl budoucímu premiérovi Petru Fialovi (ODS) ochranku i to, aby měl k dispozici Hrzánský palác. Dosluhující předseda vlády to řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Právě na pražských Hradčanech by se mohla poskládat finální vláda včetně ministrů. Je to zvyklost, my pracujeme dál, i když v demisi, dodal Babiš.

„Pan prezident slíbil, že bude jednat rychle, pak asi hned jmenuje premiéra. Předsedovi Fialovi jsem dnes (ve středu, pozn. red.) psal a nabízel jsem mu ochranku v Hrzánském paláci. Dodržíme zvyklosti,“ sdělil CNN Prima NEWS premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Právě v Hrzánském paláci po volbách obvykle úřaduje nastupující předseda vlády, když sestavuje tým nových ministrů. Tento akt Babiš označil za „úzus“. „Uvidíme, jak to dopadne. My pracujeme normálně dál, i když v demisi,“ podotkl dosluhující premiér. O tom, zda nabídku lídr koalice Spolu Fiala přijme, neví a dál se tím budou podle něj zabývat úředníci.

Nyní je na pořadu jmenování předsedy vlády. Prezident Miloš Zeman už Fialu informoval, že by měl být pověřen v pátek 26. listopadu na zámku v Lánech. V tu dobu však nemusí být jasno o všech ministrech. „On (Fiala, pozn. red.) bude designovaný premiér až do doby, než bude nominovaná celá vláda. Jsem premiér v demisi a vládnout budeme dál až do poslední chvíle,“ prohlásil Babiš.

Zeman se bude snažit vyjít vstříc

Se všemi kandidáty na ministry totiž není spokojený prezident. Zeman už sdělil, že bude nejspíš vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády Petra Fialy (ODS). Podle informací z médií by mělo jít o pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. To však Babiš nechtěl komentovat.

„Myslím, že pan prezident je vstřícný a říká, že pokud by se mu tam nějaký kandidát nelíbil, nabídne novému premiérovi Fialovi, že ho tím resortem může pověřit, aby se to nezdržovalo,“ sdělil dále Babiš.

To ostatně slíbil i Zeman, protože odmítnutím jednoho ministra by mohl „shodit“ celou vládu. Poradí proto Fialovi, aby resort buď obsadil sám, nebo pověřil jiného člena vlády. Tak by se mělo stát ve zhruba deseti dnech od jmenování Fialy premiérem. Poté by mohla být jmenována vláda jako celek. Podle Fialy by to mohlo být do tří týdnů.

Tagy: