Babiš o pandemii koronaviru: Nepochybil jsem. Česko zažívá nejlepší časy

Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že během pandemie koronaviru nepochybil, a odmítá tak kritiku spolku Neschopnost zabíjí, která jej viní ze smrti tisíců lidí na nemoc COVID-19. Předseda vlády pro CNN Prima NEWS dodal, že celé nadcházející říjnové volby jsou o „antibabišismu“, a tvrdí, že Česko zažívá nejlepší časy od vzniku samostatného státu.

Krátce před volbami se na internetu objevila akce, která míří na premiéra Andreje Babiše a konání jeho vlády od začátku pandemie koronaviru. Antikampaň, za kterou stojí spolek Neschopnost zabíjí, přišla mimo jiné s příběhy pozůstalých po obětech covidu. Ti dávají vinu za smrt svých blízkých právě Babišovi.

„Trvalo jim týden, než mi zavolali. Kdyby to stihli o jeden den dřív, mámu bych nenakazila. V životě by mě nenapadlo, že ji tehdy uvidím naposledy. Když si vzpomenu na všechny ty kecy o Chytré karanténě, zmítá mnou vztek a bezmoc,“ vypráví na stránkách spolku Neschopnost zabíjí paní Lucie. Pan Pavel pak popisuje, jak jej opustil otec. „Dva dny mi telefonoval, že se nachladil a že má kašel. Když mi volala sestřička do práce, že mám za ním přijet, věděl jsem, že je zle. Zemřel druhý den,“ říká pan Pavel s tím, že jeho otce má na svědomí „nekompetentnost Babišovy vlády“.

Sám Babiš však jakékoliv pochybení odmítá. „Já nevím o tom, že bych pochybil. My jsme dělali maximum pro to, abychom ochránili životy našich občanů. Projevovalo se to v tom, že jsme zkrátka bojovali za vakcíny a protilátkové koktejly,“ řekl CNN Prima NEWS předseda vlády.

Babiš, který během pandemie od loňského března hned čtyřikrát vyměnil ministry zdravotnictví, tvrdí, že dělal vše, co by lidem mohlo pomoci, a za akcí vidí boj proti jemu samému. „Samozřejmě, že celé tyto volby jsou zase jenom o Babišovi a antibabišismu. Pirátostán a Spolu nemají žádný program, oni jen stále poukazují na Babiše, co udělal a neudělal,“ dodal Babiš. Podobná nařčení lídři opozičních koalic dlouhodobě odmítají.

Podle premiéra je aktuálně situace v Česku skvělá. „Myslím, že lidi vědí, co jsme udělali. Česko zažívá nejlepší časy od vzniku samostatného státu. Dá se to vidět a myslím, že lidi to opravdu vidí. Takže nějaká obvinění já odmítám,“ uvedl předseda vlády s tím, že jeho vládě „opozice celý čas házela klacky pod nohy“.

Šéf spolku: Žádná politická strana za námi nestojí

Spolek Neschopnost zabíjí se do Babiše opřel nejen sérií příběhů od příbuzných obětí koronaviru. Představitelé akce na grafu na svém webu poukazují, že v Česku zemřelo při přepočtu na počet obyvatel až o 20 tisíc lidí více než v jiných zemích. Obětí covidu u nás hygienici evidují zatím přes 30 tisíc.

Nynějšímu premiérovi a šéfovi hnutí ANO spolek vyčítá mimo jiné zhroucení projektu Chytrá karanténa, neposlouchání odborníků či špatnou komunikaci směrem k veřejnosti.

Šéf spolku Jan Jelínek odmítl, že by akce probíhala na popud nějakého politika či politické strany. „Opravdu za námi žádná politická strana nestojí. Jsme jen obyčejní lidé, kteří se už nemohli dívat na to, jak se Andreji Babišovi a jeho marketingovému týmu daří nechat Čechy zapomenout na brutální neschopnost jeho vlády. Dva ze tří Čechů, kteří na covid umřeli, umřít nemuseli, pokud bychom si zvolili schopnou vládu,“ sdělil CNN Prima NEWS Jelínek.

Tagy: