Babiš přepálil, míní komentátor. Vytkl mu ostré výroky a politický boj v den státního svátku

Komentátor Mladé fronty DNES Miroslav Korecký v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS

K VĚCI 20.11.2023

Výročí sametové revoluce není den, kdy by se měly vést politické boje, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. Výrok expremiéra Andreje Babiše o privatizaci demokracie byl podle něj přepálený a úvahy o nové totalitě nepřípadné. Průběh oslav 17. listopadu ho ale prý mile překvapil, a to například tím, že se na nikoho nepískalo.

Výročí sametové revoluce nezastihlo Českou republiku v příliš příznivé kondici, řekl Korecký ve vysílání CNN Prima NEWS. „Denně slyšíme různé analýzy, že Česko je nemocný muž Evropy a ve všemožných parametrech zaostává za okolními zeměmi, přičemž v něčem je úplně nejhorší,“ popsal s tím, že prakticky jediný parametr, kterým se můžeme pyšnit, je nezaměstnanost.

ČTĚTE TAKÉ: Naše děcka nebude nikdo zabíjet aneb Jak fiktivní svědectví z 18. 11. 1989 urychlilo revoluci

Podle něj by se ale tato situace neměla reflektovat ve svátečních projevech. „17. listopadu není úplně den na to, aby se četly nějaké ekonomické statistiky, jde o svátek a oslavu toho, že vůbec žijeme v době, kdy se o těchto věcech smí mluvit,“ podotkl Korecký.

Jedním z prvních politiků, kteří přišli položit věnec k památníku na Národní třídě, byl expremiér Andrej Babiš (ANO). Ten uvedl, že je třeba chránit svobody, které národ získal v roce 1989. „Měli bychom dělat všechno pro to, abychom tyto svobody chránili a aby byly pro všechny občany, nejen pro ty, kteří se snaží demokracii zprivatizovat. Protože bez skutečné svobody nebude skutečná demokracie,“ sdělil.

Takový výrok si ale podle Koreckého mohl odpustit. „Připadalo mi hodně přepálené mluvit 17. listopadu o tom, že se někdo snaží privatizovat demokracii. A jeho úvahy o nové totalitě mi připadaly velmi nepřípadné v den, kdy může svobodně přijít na Národní třídu a říkat si tam, co chce,“ zdůraznil komentátor s tím, že ve státní svátek by se neměl vést politický boj mezi vládou a opozicí.

Celkový průběh oslav ho ale mile překvapil. „Pominulo to, čeho jsme byli svědky v minulých letech za vlády Andreje Babiše, tedy masové pískání a křičení na lidi, kteří přišli položit kytku na Národní třídu,“ řekl Korecký a poznamenal, že když například přišel prezident Petr Pavel, jehož minulost je rovněž kontroverzní, nebyl žádný větší problém.

„Ne každý musí Petra Pavla milovat, ale všichni respektovali, že je prezident a že v jeden z nejdůležitějších státních svátků jde položit věnec na významné místo,“ sdělil komentátor a dodal, že takto by měly oslavy svátku vypadat.

Tagy: