Babiš zasel bodlák, který Fiala pohnojil. A my teď budeme sklízet, rozhořčuje se Tlustý

Bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý

Tlustý i Škromach zkritizovali vládu za dodávky zbraní na Ukrajinu

Zatímco předchozí Babišův kabinet v republice zasel bodlák, současná koalice ho dokonale pohnojila. Uvedl to bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS. Kritikou na adresu vlády nešetřil ani bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Podle Tlustého by nový kabinet měl jednat, protože Česká republika se potýká s ekonomickými následky covidu i předchozího Babišova vládnutí. „Babišova vláda nám tady zasela bodlák, Fialova vláda ho dokonale pohnojila a my ho sklidíme. Průzkumy ukazují, že k tomu už pomalu dochází,“ zdůraznil bývalý ministr financí.

Odkazoval se na exkluzivní průzkum společnosti STEM/MARK pro CNN Prima NEWS. Z něho vyplývá, že 42 % dotazovaných se obává zdražování, dalších 41 % lidí se pak bojí války. „Republiku máme hodně osetou bodláky, ale Fialova vláda se chová, jako by to byl jen desetinový problém,“ pokračoval v kritice.

Vláda zatím přislíbila českým občanům jednorázový příspěvek 5 000 korun, který mají dostat rodiny s příjmem do milionu korun hrubého ročně na každé dítě do 18 let. Vyplácet by se měl v srpnu, tedy měsíc před začátkem školního roku, kdy se rodičům v souvislosti s nákupem školních pomůcek zvyšují náklady.

Kritikou směrem k vládě nešetřil ani bývalý ministr práce a sociálních věcí Škromach. „Koalice zapomněla, že už není v opozici. Když se podíváte na ceny energií, benzinu a nafty, tak má téměř polovinu na DPH a spotřební daň. Vláda to může ovlivňovat,“ poukázal ve Zprávách Plus na nečinnost kabinetu. Jakékoliv výmluvy po téměř půl roce ve vládě jsou podle něj „naprosto hloupé“.

Zbraně na Ukrajinu bychom posílat neměli

Podle obou bývalých politiků není správný ani vládní postup v případě pomoci pro Ukrajinu. Ministerstvo obrany na Ukrajinu poslalo několik dodávek zbraní, šéfka resortu Jana Černochová (ODS) je však detailně nechce specifikovat. „Pomoc všeho druhu je správná, ale ne zbraněmi. Ani ruští nebo ukrajinští vojáci za Českou republiku nebojují,“ uvedl Tlustý.

Podobně jako Tlustý vnímá pomoc Ukrajině i Škromach. „Jsme členská země NATO a EU a měli bychom se držet společného postupu. Pomoc je potřeba, ale dělejme mír, ne válku,“ zdůraznil.

Kromě vládních zástupců dodávky zbraní na Ukrajinu však podporují i někteří odborníci. „Je to dobře. Ukrajina je napadána agresorem a myslím, že je potřeba jí pomoci, nebo se ve stejné situaci můžeme ocitnout za pár let my,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Josef Mlejnek.

Tagy:
válka Ukrajina Andrej Babiš ODS ČSSD vláda Zdeněk Škromach Vlastimil Tlustý vláda Petra Fialy