Exkluzivní průzkum: 41 procent Čechů má strach z války. Co lidi trápí ještě více?

Vojáci se symbolem Z na vozidle v Doněcké oblasti (1. března)

Největší obavy u Čechů vyvolávají zdražování a válka

Největší obavy mají Češi v současnosti ze zdražování a války. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu CNN Prima NEWS od společnosti STEM/MARK. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) to považuje za pochopitelné a tvrdí, že se vláda snaží lidem co nejvíce pomáhat.

Podle exkluzivního průzkumu má 41 procent lidí strach z válečného konfliktu – nejčastěji senioři. Nejvíce ale Čechy trápí rostoucí ceny. „Obavy jsou pochopitelné, rodiny čelí zdražování energií, jde o jeden z hlavních problémů,“ připouští premiér Fiala.

Vláda se podle něj snaží lidem pomáhat. Opozice má však opačný názor. „Průzkum mě vůbec nepřekvapil, jsme mezi lidmi často... Lidé se velmi bojí zdražování a vláda nic nedělá,“ říká šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Průzkum skutečně kopíruje obavy občanů, slýchám to i přímo od nich, když se s nimi bavím na ulici nebo v poslanecké kanceláři,“ potvrzuje politik SPD Jan Hrnčíř.

I podle sociologů průzkum vystihuje atmosféru mezi Čechy. „Nálada ve společnosti se může změnit pouze tehdy, když se změní jevy, které ty obavy způsobují – začne klesat inflace a opadne intenzita konfliktu na Ukrajině,“ myslí si politolog Jiří Pehe.

Redakce CNN Prima NEWS již zveřejnila výsledky dalších částí exkluzivního průzkumu od společnosti STEM/MARK. Z nich například vyplývá, že čtvrtina lidí neušetří z výplaty ani korunu, nebo že se Češi bojí nedostatku míst v mateřských školách kvůli ukrajinským uprchlíkům. Respondenti také označili za nejméně důvěryhodné politiky z pohledu válečné a ekonomické krize Miloše Zemana a Markétu Pekarovou Adamovou.

Tagy: