Babiš znovu premiérem? Je to 50 na 50. Může jím být i hejtman Půta, tvrdí komentátoři

Radko Kubičko a Jaroslav Plesl

V podzimních volbách do Poslanecké sněmovny budou kandidovat dvě koalice. Nově se dohodli Piráti s hnutím STAN. Už dříve si „plácly“ ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Cílem obou subjektů je odstavit od vlády Andreje Babiše a „změnit poměry v zemi“. Jak velká je šance, že se jim to podaří? O tom v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS diskutovali Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF DNES, a Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu.

Podle Jaroslava Plesla bude záležet na vývoji hospodářské situace, která je ovlivněná koronavirovou pandemií. „To bude zcela klíčové pro výsledek voleb,“ myslí si. Radko Kubičko je přesvědčen, že koalice Pirátů a STAN má šanci ve volbách zvítězit, rizikem ale je, jak se obě strany budou chovat po nich. Jaroslav Plesl si myslí, že koalice těchto dvou stran je životaschopnější než spojenectví SPOLU, které tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Kubičko i Plesl si dovedou představit šéfa Pirátů Ivana Bartoše jako příštího premiéra. Šéfredaktor MF DNES ale vidí vhodnějšího kandidáta. „Tím je liberecký hejtman Martin Půta,“ řekl Jaroslav Plesl. Oba komentátoři připomněli, že důležitou roli sehraje také prezident České republiky Miloš Zeman. „Měl by sice premiérem jmenovat vítěze voleb, ale u něho to není jisté. Pokud za ním přijde pětice rozhádaných stran, Zeman toho využije a vítěze voleb nejmenuje. Pokud za ním přijdou s jasným lídrem, pak mu nic jiného, než ho jmenovat, nezbyde,“ řekl Radko Kubičko.

Kdo svede hlavní souboj

„Prezident říkal, že jmenuje vítěze, který ale bude mít zajištěnou podporu ve Sněmovně. Tím si otvírá dvířka pro to, že papírového vítěze voleb nemusí jmenovat premiérem. Jediné, co víme – že si nemůžeme být jistí vůbec ničím,“ oponoval Plesl, který zároveň odhadl šance Andreje Babiše obhájit post předsedy vlády. „Je to padesát na padesát,“ dodal. Plesl nebyl dokonce ochoten tipovat, zda se do Poslanecké sněmovny dostane ČSSD. „Nevím,“ řekl. Zároveň zaspekuloval, že se klidně může stát, že SPD Tomia Okamury získá 15 procent.

Jaroslav Plesl také zdůraznil, že jak Piráti a STAN, tak SPOLU budou usilovat o hlasy stejného typu voličů. „Dojde k významným třenicím ještě před volbami a je možné, že nejhlasitější boj bude probíhat právě mezi těmito dvěma opozičními koalicemi,“ dodal.

ODS s ANO?

Vládní koalice se ale budou podle obou komentátorů sestavovat až po volbách a pak prý bude zajímavé sledovat, jak jednání dopadnou. Radko Kubičko připomněl slovenské memento, kde se před lety vytvořila koalice, které se sice podařilo od moci odstavit tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara, ale nakonec se stejně začala drolit. Receptem by mohlo být, kdyby Piráti, STAN a SPOLU do čela vlády navrhli člověka, který ale nebude zároveň předsedou žádné z uvedených stran.

Kubičko upozornil, že je nutné počítat i s variantou povolební koalice mezi ODS a hnutí ANO. „Ale asi bez Andreje Babiše,“ řekl. „Může nastat izraelský scénář s jediným možným řešením, že vládu sestaví Piráti, STAN a Andrej Babiš. Jiné řešení nebude možné,“ oponoval Plesl.

Tagy: