Bachmutský mlýnek na maso v praxi. Cesta k městu je plná ruských mrtvol, ukazují záběry

Tělo mrtvého ruského vojáka

V okolí zničeného Bachmutu se nachází mnoho mrtvých těl

Ukrajinská 3. útočná brigáda zveřejnila video, které ukazuje následky bojů v jižním okolí Bachmutu. Na záběrech pořízených ukrajinským vojákem je vidět nespočet bezvládných těl ruských okupantů. Vzhledem k velkým ztrátám na obou stranách a k míře brutality si bitva u zmíněného doněckého města vysloužila označení „bachmutský mlýnek na maso“. Bližší okolnosti záběrů je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Cesta k osvobození ukrajinských území je zároveň cestou plnou ruských mrtvol. Podívejte se na video našeho vojáka z 3. roty 2. útočného praporu. Takto vypadá jeden z lesních pásů u osvobozené Andrijivky v bachmutském směru. Území, které jsme již převzali pod kontrolu,“ uvedla ukrajinská 3. útoční brigáda ve svém prohlášení na Telegramu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálního ukrajinského úderu. Zraněný okupant se vzdával dronu s obvazem v ruce

Zhruba minutu a půl dlouhé video pořídili ukrajinský voják pomocí kamery GoPro. Muž procházel jedním z lesních pásů u doněcké Andrijivky. Na videu jsou vidět vylámané stromy, díry po explozích, desítky dělostřeleckých nábojů, nejrůznější odpadky a také nespočet bezvládných těl ruských vojáků.

„A, ruský Ivan,“ zvolal ukrajinský voják, když narazil na prvního mrtvého okupanta. Celkově v bývalém ruském tábořišti objevil během chvíle minimálně deset těl. „Jeden ruský mír, druhý ruský mír,“ glosoval Ukrajinec během počítání ztrát. Z jeho reakce bylo patrné, že umírání v bachmutském směru není v posledních měsících zrovna něčím neobvyklým.

„Andrijivka je naše,“ vzkázal voják na konci videa. Ukrajincům se v posledních dnech povedlo v jižním okolí Bachmutu osvobodit část území, do něhož spadá zmíněná Andrijivka, ale i Klišivka, která je od okresního města vzdálená asi jen pět kilometrů. Obě vesnice jsou de facto srovnané se zemí.

„Situace u Klišivky je podobná jako u Kurdyumivky a Andrijivky. Je třeba si uvědomit, že tato místa nazýváme osadami spíš jen ze zvyku. Nezůstalo z nich skoro nic, jen ruiny,“ sdělil zástupce velitele ukrajinské 3. brigády Maksym Zhorin na Telegramu.

Ještě před vypuknutím ruské invaze žilo v Bachmutu a jeho blízkém okolí přes 70 tisíc obyvatel. Ekonomika města se soustředila na výrobu šumivých vín. Nyní v této oblasti zbylo naprosté minimum civilistů, jelikož jde o jedno z nejnebezpečnějších míst na světě.

Tagy:
válka smrt vojáci voják Ukrajina mrtvola ztráty Rusko Donbas mrtvoly Doněcká oblast Andrijivka Bachmut Ukrajinská 3. útočná brigáda Klišivka