Záběry totální zkázy. Z osvobozené Andrijivky nezbylo nic, okolí Bachmutu je spálené na kost

Zničená ukrajinská obec Andrijivka

Boje u doněcké Andrijivky

Ruská invaze již vymazala z povrchu zemského mnoho ukrajinských měst či vesnic. Nejvíce utrpěly regiony u frontové linie. Boje ukrajinské a ruské armády za poslední týdny výrazně odnesla například nově osvobozená doněcká obec Andrijivka, která leží jen pár kilometrů jižně od Bachmutu. Ukrajinské vedení zveřejnilo letecké snímky, které zkázu zdevastované vesnice dokumentují, i záběry krvavých bojů, jež ukrajinskému dobytí vesnice předcházely.

Ukrajinci dobytí Andrijivky oznámili v pátek. „Vojáci osvobodili vesnici Andrijivka, která leží v bachmutském okresu v Doněcké oblasti,“ oznámilo ministerstvo obrany na sociální síti X. I když se ze strategického pohledu jedná o úspěch, z toho lidského Kyjev nemá moc co slavit.

Z nejnovějších leteckých snímků je patrné, že z Andrijivky nezbylo vůbec nic. „Takhle nyní vypadá Andrijivka – po odchodu okupantů. Rusko přináší jen zkázu a smrt,“ uvedl ukrajinský resort obrany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Putinův „gumový zadek“ a strach okupantů z ukrajinských traktorů

Andrijivka leží asi jen osm kilometrů od Bachmutu. Koncem července se znovu stala epicentrem bojů, když se Ukrajincům povedlo přiblížit k jižní části Bachmutu. Ukrajinská armáda nyní dělá vše pro to, aby město, které je symbolem bojů na východní frontě, znovu získala pod svou kontrolu.

Jak brutální jsou vojenské střety v tomto regionu, znovu popsala ukrajinská 3. útočná brigáda. Ta na Telegramu sdílela nové záběry, které ukazují, jak Ukrajinci doněckou obec dobývali.

Ještě blíže k Bachmutu než Andrijivka má Klišivka. Vesnice vzdálená od okresního města asi pět kilometrů je de facto srovnaná se zemí. „Klišivka je jižní branou do Bachmutu. Nyní tvář války – spálená až na kost,“ konstatoval Kyjev. Zároveň zveřejnil letecké snímky, které dokumentují současnou situaci ve zmíněné doněcké obci.

Podle analytické stánky WarMonitor ukrajinští vojáci do centra Klišivky vstoupili 3. září. Před pár dny se začaly šířit zprávy, že Ukrajina má pod kontrolou většinu celé vesnice. Stejný trend naznačoval ve svých analýzách i americký Institut pro studium války (ISW).

„Situace u Klišivky je podobná jako u Kurdyumivky a Andrijivky. Nepřítel se nadále kousek po kousku stahuje. Je třeba si uvědomit, že tato místa nazýváme osadami spíš jen ze zvyku. Nezůstalo z nich skoro nic, jen ruiny,“ sdělil zástupce velitele ukrajinské 3. brigády Maksym Zhorin na Telegramu.

Ještě před vypuknutím ruské invaze žilo v Bachmutu a jeho blízkém okolí přes 70 tisíc obyvatel. Ekonomika města se soustředila na výrobu šumivých vín. Nyní v této oblasti zbylo naprosté minimum civilistů, jelikož jde o jedno z nejnebezpečnějších míst na světě.

Tagy:
válka vojáci město střelba vesnice Ukrajina přestřelka Rusko Donbas Doněcká oblast Andrijivka Bachmut Ukrajinská 3. útočná brigáda Klišivka Kurdyumivka