Děsivé záběry ze zkázy Klišivky. Jižní brána do Bachmutu je spálená na kost

Zničená ukrajinská obec Klišivka

Záběry z doněcké Klišivky

Ruská invaze za uplynulý rok a půl vymazala z povrchu zemského již mnoho ukrajinských měst či vesnic. Nejvíce utrpěly regiony, které se ocitly v blízkosti frontové linie. Boje ukrajinské a ruské armády za poslední týdny výrazně odnesla například doněcká obec Klišivka. Ta leží jen pár kilometrů jižně od Bachmutu. Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo nové letecké snímky, které zkázu spálené vesnice dokumentují.

Rozbořené domy, vypálené lesy, vyprahlá půda, krátery od dělostřeleckých projektilů či vraky obrněných vozidel. Z ukrajinské Klišivky, která je de facto srovnaná se zemí, se valí hustý dým.

„Klišivka je jižní branou do Bachmutu. Nyní tvář války – spálená až na kost,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti X. Zároveň zveřejnilo letecké snímky, které dokumentují současnou situaci ve zmíněné doněcké obci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Plavecký kurz ruských tanků a „prank call“ na Peskova juniora

Klišivka leží asi jen pět kilometrů od Bachmutu. Koncem července se znovu stala epicentrem bojů, když se Ukrajincům povedlo přiblížit k jižní části Bachmutu. Ukrajinská armáda nyní dělá vše pro to, aby město, které je symbolem bojů na východní frontě, znovu získala pod svou kontrolu.

Okupanti Bachmut obsadili za cenu obrovských ztrát letos v květnu. Jeho dobytí předcházely několikaměsíční krvavé střety, kvůli nimž si bitva o město vysloužila přezdívku „mlýnek na maso“.

Podle analytické stánky WarMonitor ukrajinští vojáci do centra Klišivky vstoupili 3. září. Koncem minulého týdne se pak začaly šířit zprávy, že má Ukrajina pod kontrolou většinu celé vesnice. Stejný trend naznačuje ve svých analýzách i americký Institut pro studium války (ISW).

Jednou z nejaktivnějších vojenských skupin v centrálním Donbase je ukrajinská 3. útočná brigáda. Podle zástupce velitele této brigády Maksyma Zhorina Rusko ovládá už jen asi jeden a půl ulice Klišivky.

„Situace u Klišivky je podobná jako u Kurdyumivky a Andrijivky. Nepřítel se nadále kousek po kousku stahuje. Je třeba si uvědomit, že tato místa nazýváme jako osady spíš jen ze zvyku. Nezůstalo z nich skoro nic, spíš jen ruiny,“ zmínil Zhorin na Telegramu.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci na základě leteckých snímků ukázali, co udělala ruská invaze za 18 měsíců s Bachmutem

Ještě před vypuknutím ruské invaze žilo v Bachmutu a jeho blízkém okolí přes 70 tisíc obyvatel. Ekonomika města se soustředila na výrobu šumivých vín. Nyní v této oblasti zbylo naprosté minimum civilistů, jelikož jde o jedno z nejnebezpečnějších míst na světě.

Tagy:
válka vesnice Ukrajina Rusko Donbas obec Doněcká oblast Andrijivka Bachmut Ukrajinská 3. útočná brigáda Maksym Zhorin Klišivka Kurdyumivka