Setkání Putina s matkami ruských vojáků? Fake, tvrdí Ukrajinci. Předkládají důkazy

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (25.11.2022 11:00)

Jak to bylo s údajnou schůzkou Vladimira Putina s matkami ruských vojáků, kteří padli během bojů na Ukrajině? Lidé na sociálních sítích upozorňují na několik nesrovnalostí. Ty naznačují, že setkání bylo počítačově upravené a uměle nahrané, přičemž Moskva měla dosadit místo skutečných matek okupantů herečky i vlivné prokremelské osoby.

„Falešné matky, falešný Putin,“ uvedl v reakci na podivné okolnosti schůzky poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Uživatelé na Twitteru například upozorňují na to, jak vypadá Putinův krk. Z toho usuzují, že hlava ruského prezidenta byla na lidské tělo dosazena pomocí počítačových efektů až dodatečně.

„Další falešná Putinova show. Ty ženy jsou herečky. Je zjevné, že po zlikvidování více než 80 tisíc ruských vojáků Putin nemohl riskovat, že si sedne s několika vdovami. Patetické až do morku kostí,“ komentovala video německá stránka Tendar.

Schůzku odvysílala prokremelská televize Rossija 24 v přímém přenosu. Ukázala ale jen Putinova slova na úvod, konkrétně ruský diktátor řekl: „Já osobně a celé vedení země sdílíme vaši bolest, chápeme, že nic nemůže nahradit syna, ztrátu dítěte, zvláště matce... Začíná volná diskuse.“ Hned poté televize přenos ukončila.

Setkání už v úterý ve videoprohlášení ostře kritizovala Olga Cukanovová, představitelka organizace Rada matek a manželek, která se zasazuje mimo jiné o dodržování pravidel částečné mobilizace. Cukanovová uvedla, že ani jedna z představitelek jejího spolku nebyla na setkání s Putinem pozvána, přestože o to ženy žádaly a sjely se i za tímto účelem do Moskvy. „Asi se bojí, že bychom kladly nepříjemné otázky,“ řekla aktivistka před pátečním setkáním.

Schůzky se podle zveřejněného videozáznamu účastnilo asi 17 žen. Ruská nezávislá média identifikovala jednu z nich jako zastupitelku jedné z moskevských městských částí a členku vládnoucí strany Jednotné Rusko Olgu Belcevovou a další jako šéfku výkonného výboru Putinova provládního uskupení zvaného Všeruská lidová fronta (ONF) Juliji Belechovovou. Po Putinově levici seděla režisérka filmů pravoslavného a vlasteneckého zaměření Olesja Šiginová. Zda synové nebo jiní příbuzní těchto žen skutečně bojují na Ukrajině, známo není, uvedl portál Meduza.

Putin, jenž je jako prezident současně vrchním velitelem ozbrojených sil, ruské vojáky na frontě nikdy nenavštívil, na rozdíl od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který se za obránci Ukrajiny již několikrát podíval. Zelenskyj takto naposledy zavítal do nedávno osvobozeného Chersonu, jediného oblastního centra, které se Rusům za 275 dnů války sice podařilo dobýt, ale o které nedávno zase přišli.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva matka vojáci Twitter fake news Ukrajina schůzka Rusko matky Jednotné Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Anton Geraščenko podvrh Meduza Rossija 24 Všeruská lidová fronta