Barma na pokraji občanské války? Armáda odmítá nařčení z chystaného puče

Barmská armáda v sobotu odmítla tvrzení, že v zemi – jinak nazývané Myanmar – plánuje státní převrat. Zvýšené obavy z puče vyvolalo středeční vystoupení velitele armády, který pohrozil odvoláním ústavy kvůli údajným podvodům v listopadových parlamentních volbách. Proti zásahu armády vystoupil v pátek generální tajemník OSN António Guterres a západní země, uvedla agentura AP.

V Barmě desítky let vládla vojenská junta, od roku 2015 zemi vede civilní vláda. Armáda uvedla, že středeční vystoupení náčelníka generálního štábu bylo tiskem špatně pochopeno. „Armáda chrání ústavu z roku 2008 a dodržuje zákony,“ sdělil mluvčí.

Obavy z vojenského převratu posílil i vyšší počet obrněných vozů v ulicích nejvýznamnějších měst. Na podporu armády se v sobotu uskutečnilo několik demonstrací.

V listopadových volbách dosáhla absolutní většiny Národní liga pro demokracii (NLD) bývalé disidentky a nositelky Nobelovy ceny Do Aun Schan Su Ťij. Podle armády ale hlasování doprovázely rozsáhlé podvody a nesrovnalosti. Vojáci proto žádají revizi volebních výsledků. Volební komise ale pochybení odmítla.

Stávající ústava zaručuje armádě čtvrtinu mandátů v parlamentu, dalších 24 poslanců bylo zvoleno za Stranu svazové soudržnosti a rozvoje, kterou založili vojáci. Tato strana ve volbách zaznamenala pokles přízně.

Armáda vládla Barmě zhruba 50 let. První svobodné volby se v zemi uskutečnily v roce 2015 a vyhrála v nich NLD. Armáda si však zachovává na dění v zemi významný vliv.

Tagy:
armáda OSN vojáci Nobelova cena zahraničí obavy převrat puč volby ústava Barma Myanmar vláda António Guterres Aun Schan Su Ťij Národní liga pro demokracii Strana svazové soudržnosti a rozvoje