Bartoš obrací: Útlum rodných čísel nebyl můj nápad. Zodpovědnost má prý Rakušanovo vnitro

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) se distancuje od nápadu utlumit používání rodných čísel. Sdělil, že finální rozhodnutí leží na vládě a agenda spadá pod ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Ještě před týdnem přitom hovořil o tom, že vláda Petra Fialy (ODS) s návrhem změny počítá a obhajoval i jeho možné náklady.

„Přestat postupně využívat rodná čísla nebyl můj nápad a ani to fakticky nemám v gesci. Spadá to pod Vnitro. Nicméně je otázkou, zda má stát nyní peníze, aby proces v bezprostřední budoucnosti dokončit. Já si myslím, že ne, ale sám to rozhodnout nemůžu. Rozhodne vláda,“ uvedl Bartoš na sociálních sítích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová: Vláda od půlnoci začala obírat důchodce. Skuhrání opozice, usadil ji Kalousek

Možný konec rodných čísel vzbudil veřejnou debatu. Vláda totiž plánovala, že nebudou v nových občanských průkazech od roku 2025. Od té doby by je nahradil identifikátor, který by byl pro každého občana unikátní. Bartoš v minulém týdnu vystoupil na tiskové konferenci, kde se snažil veřejnost uklidnit, že se jedná pouze o utlumení používání rodných čísel, nikoliv jejich rušení. Navíc vyvracel spekulace o nákladech, které by se podle některých zdrojů mohly pohybovat v desítkách miliard korun.

Předseda Pirátů se v příspěvku na Twitteru distancoval od celého tématu a agendu přehodil na svého kolegu a koaličního partnera Víta Rakušana (STAN), i když tiskovou konferenci k rodným číslům uspořádal jako ministr sám.

Na příspěvek Bartoše reagoval senátor z klubu ODS Zdeněk Hraba, podle kterého je obrat pozitivním krokem. „Super, vzhledem k tomu, že ještě před týdnem jste zrušení rodných čísel bránil. A za chvíli snad nadobro tento nesmysl za 56 miliard, který nikdo nechce, opustíte úplně,“ uvedl Hraba.

Senátor tím narážel na fakt, že k útlumu rodných čísel vyšla analýza právní kanceláře Rowan Legal a společnosti Grant Thornton, z níž vyplývalo, že by celkové náklady za rušení rodných čísel měly být ve výši 56 miliard korun. „To je naprostý nesmysl. Na analýzu jsem byl dotazován. Základní východisko a chybné zjištění je, že se počítá se zrušením rodných čísel. To skutečně není na stole a neděje se to,“ řekl Bartoš na dřívější tiskové konferenci.

Nastavení změny má na starost Digitální a informační agentura. Kabinet Petra Fialy bude nadále o útlumu rodných čísel ještě jednat.

Tagy: