Bašta to sehrál skvěle, může být překvapením. Fischer se přepočítal, míní komentátoři

Kdo se stane černým koněm prezidentských voleb? Podle politických komentátorů, kteří se sešli v pořadu 360° na CNN Prima NEWS, by největším překvapením prvního kola mohl být nakonec poslanec Jaroslav Bašta (SPD). Ten se během kampaně zviditelnil především ostrou kritikou vlády i slibem, který je v rozporu s ústavou. Původně se skloňovalo, že překvapením voleb bude Karel Diviš. V pátek byly volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin. V sobotu bude možné volit hlavu státu od 8 do 14 hodin.

„Jaroslav Bašta může být velkým překvapením prezidentských voleb. V debatách se sice neobtěžoval odpovídat na položené otázky, říkal ale pro někoho líbivé jednoduché vzkazy, které mohly na protestní část společnosti zapůsobit,“ upozornil komentátor deníku Právo Thomas Kulidakis.

Bašta část veřejnosti zaujal svým tvrzením, že jako prezident odvolá vládu premiéra Petra Fialy (ODS). I když by byl takový krok neústavní, opozičnímu poslanci od té doby začaly stoupat předvolební preference.

Podle politických komentátorů Baštovi také prospěla neúčast šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v mnoha předvolebních debatách. V diskusích tak totiž zůstal jako jediný opoziční kandidát. „Bašta svou roli sehrál skvěle. Hrál vlastně takového alternativního Tomia Okamuru,“ prohlásil komentátor Reflexu Viliam Buchert. Přesto analytici ani bookmakeři nepředpokládají, že by se Bašta dostal do druhého kola.

Kulidakis je rovněž zvědavý, kolik procent obdrží senátor Pavel Fischer. „Mohl by brát voliče Petru Pavlovi. Z těch pravicově konzervativních kandidátů je nejkonzervativnější,“ míní. Fischer se ale možná přepočítal v případě hodně diskutovaného příspěvku na adresu hlavních tří favoritů. V něm napsal, že Babiš ve společné předvolební debatě zbylé dva kandidáty „převálcoval svým svěžím populismem“. Expremiér pak příspěvek s poděkováním sdílel na svých sociálních sítích.

Tagy: