Bednář: Ministerstva nejsou tak efektivní, aby nemohla škrtat. Po snížení platů se nezhroutí

Ministerstvo financí České republiky

Ekonom Bednář k ozdravnému balíčku

Námitky ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) proti ministerstvem financí avizovanému snížení platů ve státní sféře nejsou na místě, domnívá se ekonom Milan Bednář. Plánované škrty ve výši dvou procent podle něj nemohou významně ohrozit agendy jednotlivých resortů a podobné představy považuje za „absurdní“. Aby podobně vysoká částka z rozpočtu nešla škrtnout, ministerstva by prý musela být extrémně efektivní, o čemž ekonom pochybuje.

„Kdyby měl být balíček efektivnější a drsnější, jednalo by se třeba o deset procent. Myšlenka, že dvě procenta nelze škrtnout, je naprosto absurdní. Znamenalo by to, že máme ministerstva efektivnější než řadu podniků. Že by se kvůli tomu vše hroutilo, považuji za nepředstavitelné. Dvě procenta jednoznačně škrtnout jdou,“ zhodnotil Bednář v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda od půlnoci začala obírat důchodce, kritizovala Schillerová. Skuhrání opozice, usadil ji Kalousek

Připomínky ke konsolidačnímu balíčku ze strany ministerstev navíc podle něj naznačují, že vláda mezi sebou opatření dostatečně nevykomunikovala, což jí „nedělá dobrou vizitku“. Proti plánovanému poklesu platů na ministerstvech o dvě procenta se ohradil resort zahraniční. „Snížení peněz na platy povede k nekonkurenceschopnosti a nízké atraktivitě pracovních nabídek ministerstva na trhu práce, ke zvýšené fluktuaci zaměstnanců, zvýšeným nákladům na přijímání a školení nových zaměstnanců či zvýšené administrativě,“ uvedl Lipavský v připomínkách k takzvanému ozdravnému balíčku.

Česká diplomacie míní, že navrhovaná opatření budou mít zásadní vliv na již nyní podfinancované platové oblasti v resortu, a tím zasáhnou do chodu ministerstva a plnění jeho úkolů. Ministerstvo financí však považuje snížení objemu peněz za důležité, neboť položka tvoří poměrně velký pravidelný výdaj státního rozpočtu, zhruba 250 miliard korun.

„Za ministerstvo financí platí, že se nebude vyjadřovat k jednotlivým připomínkám k návrhu zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů až do doby jejich vypořádání. Předpokládaný termín pro vypořádání připomínek je 9. června 2023,“ uvedl resort v reakci pro CNN Prima NEWS, jak se k prohlášení ministerstva zahraničí staví.

Vinařská lobby a OSVČ

Kriticky se Bednář vyjádřil také ke kontroverzní výjimce ze spotřební daně pro takzvaná tichá vína: „Žádný ekonomický argument za tím nevidím. Je to čistě výsledek vinařské lobby. Všichni to moc dobře ví a mrzí mě, že je u nás něco takového stále možné. Nezdanění tichého vína je naprosto nesmyslné. Měly by být aplikovány rovné daňové podmínky, co se týče subjektů i jednotlivých položek.“

Ekonom naopak podporuje vládní návrhy na zvýšení pojistného pro OSVČ, mělo by však podle něj být přiměřené. „Částečně souhlasím, že odvody byly nízké. Když je srovnáme se zaměstnanci, je tam propastný rozdíl. Živnostníci namítají, že s nižším důchodem se popasují. Musíme si ale uvědomit, že s nízkým důchodem budou mít nárok na některé sociální dávky. V této době se jedná třeba o příspěvek na bydlení. V takovém případě by nebylo takto nerovnoměrné nastavení podmínek fér. Zdanění živnostníků by ale logicky mělo být nižší, protože nesou podnikatelské riziko a nejsou tolik chráněni,“ vysvětlil Bednář svůj pohled.

Tagy:
platy Jan Lipavský vláda Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky škrty Milan Bednář