Dámské potřeby v nejvyšší sazbě DPH? Stanjura nemenstruuje, nic o tom neví, kritizuje Maříková

V rámci konsolidačního balíčku chce vláda nechat dámské hygienické potřeby v nejvyšší sazbě DPH.

Menstruační pomůcky zdraží

V rámci konsolidačního balíčku chce vláda nechat dámské hygienické potřeby v nejvyšší sazbě DPH. Do té spadá také alkohol a cigarety. Zdravotnické pomůcky přitom vláda přesune do nižší sazby. Tento krok rozděluje i koaliční partnery. Piráti přemýšlejí o podání pozměňovacího návrhu.

Menstruační potřeby v nejvyšší sazbě, zdravotnické pomůcky v nejnižší. V rámci konsolidačního balíčku i poslanci uznávají, že některé návrhy by bylo dobré upravit.

Je to každý měsíc velký výdaj pro celou řadu žen a dívek, což má za následek to, že si je některé nemohou dovolit,“ sdělila redakci poslankyně Klára Kocmanová (Piráti). Ministerstvo financí potvrdilo, že menstruační potřeby zůstávají zdaněny jednadvacetiprocentní sazbou DPH, společně třeba s cigaretami a alkoholem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Menstruační pomůcky by mohly být zdarma. Kocmanová popsala, jak by to v praxi vypadalo

„Ministerstvo financí se nebude vyjadřovat k průběhu jednání zástupců koaličních stran o finální podobě Ozdravného balíčku,“ zněla prohlášení pro CNN Prima NEWS. Ženy za menstruační potřeby utratí měsíčně zhruba 230 korun, ročně tak 2 670. Přesunutí do nižší sazby by jim ušetřilo 200 korun za rok.

Když rozhoduje ten, kdo to nezná

„Někdo nemá ani možnost si je pořídit,“ konstatovala oslovená žena. Další doplnila, že se situace dá zvládnout, záleží na platu. Pro snížení daně se dlouhodobě vyslovují Piráti. Podle poslankyně Kocmanové přemýšlejí o tom, že podají pozměňovací návrh. „Je tady ale obava v nesouladu s evropským právem,“ uvedla.

Na to, aby se podobná témata více řešila, je podle poslankyň ve Sněmovně stále nízké zastoupení žen. Z 200 poslanců v dolní komoře parlamentu sedí 148 mužů a 52 žen. „Takto to vypadá, když rozhoduje někdo, kdo o problematice nic neví. Předpokládám, že ministr financí Zbyněk Stanjura nemenstruuje a nikdy ani nemenstruoval, tak to nedokáže pochopit,“ uvedla poslankyně Karla Maříková (SPD).

ČTĚTE TAKÉ: Menstruační volno v Česku? Ženy to vítají, podle politiků by nastal problém. Nastínili řešení

V roce 2020 se pro snížení daně z přidané hodnoty vyslovila bývalá ministryně financí Alena Schillerová. „Byly argumenty, že je velké množství typů menstruačních potřeb a bylo tedy velké riziko, aby úspory při převedení zboží do nižší sazby neskončily u prodejců,“ líčila exministryně. Podle průzkumů je pro jednu z deseti žen v Evropské unii nakupování menstruačních potřeb výdaj, který by jim naprosto naboural rozpočet. V Česku přesná data zatím neexistují.

Tagy:
úspora podpora Alena Schillerová ministr financí finance kritika Evropská unie DPH Česká pirátská strana Zbyněk Stanjura menstruace vláda Česko poslankyně daňová sazba vložky Klára Kocmanová Ministerstvo financí České republiky Parlament České republiky menstruační pomůcky tampony menstruační chudoba