Bendigova kauza škodí všem Romům v Česku. Měl by se omluvit, vyzývá ho advokátka

Jan Bendig v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS

Jan Bendig o kauze mouka

Kauza zpěváka Jana Bendiga s moukou může poznamenat ostatní Romy zpochybňováním jiných rasových útoků. Podle policie si útok objednal a zaplatil. „Měl by se omluvit všem českým Romům,“ řekla pro CNN Prima NEWS advokátka Klára Kalibová, která pomáhá menšinám a sama školí policisty a státní zástupce.

Na červeném koberci před předáváním cen Slavík někdo posypal romského zpěváka Jana Bendiga moukou. Odporný rasistický útok, znělo ze sociálních sítí, jenomže policisté prý mají důkazy, že si všechno zpěvák se svým manažerem objednal. Za útok měli dokonce zaplatit a s falešným útočníkem si předtím telefonovat. S tím zpěváka CNN Prima NEWS konfrontovala v pořadu Nový den, ten si ale stál za tím, že v incidentu neměl prsty.

ČTĚTE TAKÉ: Bendig exkluzivně o aféře s moukou: Policie pochybila. Upozornil i na detail před „útokem“

„Negativní dopad to bude mít na všechny oběti předsudečného násilí, zejména Romy, kteří se budou pokoušet oznámit své napadení a může se ta situace v nějaké perspektivě zhoršit, že jim nikdo nebude věřit. Pan Bendig by se měl omluvit především českým Romům,“ popsala pro CNN Prima NEWS advokátka, zakladatelka a ředitelka společnosti In IUSTITIA Klára Kalibová.

Vládní zmocněnkyně pro romské menšiny Lucie Fuková tvrdí, že si Bendig zaslouží kredit za to, co dokázal v minulosti, a ani jí tolik nevadí, co podle policistů naplánoval s moukou, prý se to tak dělá i v zahraničí.

„Kauza mouka je showbyznysová akce, určitě to zahýbe celospolečenským vnímáním Romů, což bohužel není nic nového. V České republice máme protiromské postoje v oblasti zaměstnanosti, bydlení, školství, máme stále segregované školy,“ popsala pro CNN Prima NEWS Fuková.

Podle výzkumu Evropské unie vypadá situace Romů v Česku následovně: „56 procent českých Romů má zkušenost s verbálním předsudečným násilím, co se týká útoků, tak to je pět procent Romů, což je asi 15 tisíc lidí, kteří mají zkušenosti s fyzickým útokem,“ popsala Kalibová. Problém je ten, že do policejních statistik se násilí proti Romům dostane jen zlomek. Málokterý napadený Rom ho totiž ohlásí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Leoš Mareš překvapil fanoušky změnou účesu. Proč se vzdal své patky?

Tagy: