Putin je masový vrah. Nechápu, jaký má smysl s ním mluvit, říká komentátor

Vladimir Putin

K věci (530)

Dobytí Donbasu by mohlo připomínat anexi Krymu. Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka může na tamní obyvatelstvo působit nelítostná ruská propaganda. V pořadu K věci označil ruského prezidenta Vladimira Putina za mezinárodního zločince a masového vraha, se kterým nemá smysl jednat.

Ruská vojska postupují do centra Severodoněcku, infrastruktura je zničená a 90 procent domů poškozeno. Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka tamní situace připomíná Mariupol. „Odehrává se tam to samé jako ve všech místech Ukrajiny, kam vkročila noha ruského vojáka. Zřejmě ale v daleko drastičtější podobě,“ popsal Dvořák v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Pokud by se Rusům podařilo dobýt oblast Donbasu, mohla by tamní situace připomínat anexi Krymu. „Je otázka, na kolik jsou obyvatelé separatistických republik ochotni stát se součástí Ruské federace. Na Krymu se například penzisté těšili z vyšších ruských penzí, to je pro normálního člověka v penzijním věku téměř to nejdůležitější v životě. Takový efekt by mohl zabrat,“ vysvětlil Dvořák a podotkl, že je třeba si uvědomit, že lidé jsou neustále pod palbou státních televizí, což je naprosto nelítostná propaganda.

Zelenskyj bojuje sám

V neděli se ukrajinský prezident poprvé od začátku války vydal mimo Kyjev a navštívil Charkovskou oblast, aby vojákům poděkoval za její obranu. „Zelenskyj je nejstatečnější politik těchto dnů. Určitě to udělal pro to, aby povzbudil své vojáky. Na začátku války mu Američané nabídli, že by ho mohli evakuovat. On řekl, že nepotřebuje evakuaci, ale vojenskou pomoc. Na tom stále trvá a volá po pomoci Západu,“ popsal komentátor.

Některé evropské země už ale od pomoci začínají ustupovat. „Evropa je fragmentovaná. Země, jako je Polsko, Česko nebo Slovensko, jsou pro daleko tvrdší zásahy proti Rusům, zatímco například v Portugalsku, Španělsku či dokonce Německu je to jiné. Vůči německé vládě je kritický i prezident Zelenskyj. Ukrajinci si jsou dobře vědomi, že vlastně bojuje sám. To nutí mnoho českých politiků, aby se domáhali toho, že je třeba se sebrat, vyhrnout si rukávy a dát Putinovi přes hubu,“ řekl Dvořák.

Mluví se také o možnosti dalších jednání mezi Volodymyrem Zelenským a Vladimirem Putinem. Dvořák se ale domnívá, že s ruským prezidentem jednat nelze. „Pro mě je Putin mezinárodní zločinec a masový vrah. Nechápu, jaký smysl má s takovým člověkem mluvit. Na druhé straně jinak než jednáním ta válka ukončena nebude,“ uvedl Dvořák.

Zvěsti o Putinově smrti může šířit ruská strana

Britská tajná služba MI6 uvedla, že ruský prezident může mít dvojníka nebo je dokonce mrtvý. „Faktem je, že to dříve tvrdila i bývalá Putinova manželka Ludmila. Nic z toho se nedá jednoznačně prokázat, nepracoval bych s tím. Slyšel jsem i názor, že není vyloučeno, že tyhle zvěsti šíří ruská strana, aby mátla západ a vtělovala falešnou naději,“ sdělil komentátor.

Kdyby měl Putina někdo nahradit, mohl by to být šéf bezpečnostní rady Nikolaj Petrušev. „Od odchodu Vladimira Putina bych ale nic dobrého nečekal. On Rusko dostal do stavu, z něhož bude Ruská federace vybředat možná desítky let,“ dodal Dvořák.

Tagy:
válka Vladimir Putin vrah Ukrajina Český rozhlas Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas Libor Dvořák Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Prezident Ruska Krymská krize