Bizarní incident v ruské TV: Politolog zpochybnil propagandu. Moderátor mu „vypnul“ mikrofon

Ruský prezident Vladimir Putin

K věci (1121)

Prokremelská propaganda čím dál častěji naráží i v ruských médiích. Tamní politolog a komentátor Viktor Olevič v živém vysílání proruské televize znovu zpochybnil výklad rusko-ukrajinského konfliktu, jak jej prezentuje Moskva. Dříve „poslušný pes“ prezidenta Vladimira Putina nyní prohlásil, že NATO se nesnaží vyvolat přímý vojenský konflikt s Ruskem. Byl však opakovaně přerušen moderátorem, který mu začal skákat do řeči s tím, že mu prý „přestal fungovat mikrofon“.

„Spojené státy ani NATO neplánují a v tuto chvíli ani nechtějí zahájit přímý vojenský konflikt s Ruskem,“ uvedl Olevič ve vysílání. Jeho prohlášení, které nekoresponduje s prokremelskou propagandou, nenechal bez povšimnutí moderátor: „Viktore, prosím, přestaňte mluvit. Teď vám nefunguje mikrofon. Naši kolegové vám ho vymění.“

Slovům, která Olevič říkal, bylo přitom rozumět bez problému. Moderátor přesto nechal mluvit jiného hosta. Řečníci se opět k Olevičovi vrátili poté, co dostal nový mikrofon. S otázkou týkající se Severoatlantické aliance a Ruska jej konfrontovali znovu. Olevič si však nic nerozmyslel a odpověděl stejným způsobem. Jeho kolegové mu mikrofon opět sebrali.

„Nefunguje, prostě nefunguje. Omlouvám se,“ řekl s úsměvem moderátor. Další záběry ukazují, že byl ruský politolog ze studia odveden pryč. Zda se někdy do vysílání proruských televizí vrátí, je nejisté. V poslední době nejde zdaleka o první případ, kdy Olevič nebyl loajální k Moskvě a veřejně odmítl ruské lži.

„Mnozí se dříve ptali, zda Viktora Oleviče pozvali zpět do vysílání poté, co učinil upřímné komentáře v ruské televizi. Stále tam je, ale nyní má problémy s mikrofonem. Jsem si jistá, že je to jen náhoda,“ komentovala ironicky novinářka Julia Davis poslední incident.

Olevič se do ruského režimu ostře pustil již v polovině září, když Ukrajinci rozdrtili Rusy protiútokem na severovýchodě země a osvobodili drtivou část Charkovské oblasti. „Říkali nám, že jde vše podle plánu. Věří tomu někdo po půl roce? Věří někdo, že bylo záměrem opustit město Balaklija? Věří někdo, že cílem byl neúspěšný pokus dobýt Charkov?“ prohlásil politolog, který byl do té doby vůči Kremlu zcela loajální.

Znovu se Olevič zviditelnil před pár dny, když nešetřil kritikou na adresu ruské armády poté, co se okupanti stáhli z Chersonu: „Rusko zahájilo speciální vojenskou operaci. Špatně odhadlo své síly a už osm měsíců v řadě se mu nedaří zvítězit. Víte, buďme realisté, za 8 a půl měsíce bychom si určitě všichni přáli, aby ruská armáda obecně měla větší úspěch, dokázala obsadit jen jedno regionální centrum a i to musela opustit.“

Obzvlášť komický je pak pohled na moderátory a další hosty, kteří se ruského komentátora snaží buď umlčet, nebo přebít lživými argumenty.

Tagy: