Ukrajinská ofenziva? Největší umění od druhé světové, bude se učit i za 100 let, říká expert

Střely z Javelinů se staly noční můrou Ruska.

Válka na Ukrajině (8. 9. 2022 16.00)

Protiútok ukrajinských sil východně od Charkova nabírá na obrátkách. Vojáci s modrožlutými vlaječkami na uniformách získali zpět území o rozloze kolem 2 500 kilometrů čtverečních. Vstoupili také do strategicky významného města Kupjansk a šíří se zprávy o stažení ruských vojsk z Izjumu. „Vidíme úžasnou ukázku operačního umění. Svou rychlostí mi to připomíná postup Německa Francií v roce 1940,“ řekl CNN Prima NEWS vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

„Jsem naprosto vyjevený a překvapený, co se to na Ukrajině děje. Takový postup nemá v moderní době obdobu,“ komentoval Lukáš Visingr pro CNN Prima NEWS aktuální vývoj války na Ukrajině. Podle něho jde jednoznačně o „největší ukázku operačního umění od druhé světové války“.

Rychlost postupu ukrajinských jednotek prý snese srovnání snad jen s postupem amerických vojsk v Iráku. „Jenže USA měly v Iráku obrovskou logistickou i vzdušnou převahu, jakou Ukrajina ve válce s Ruskem nemá,“ podotkl Visingr s tím, že o to větší uznání Ukrajinci zaslouží. „Připomíná mi to postup Německa Francií v roce 1940,“ dodal expert.

Ukrajina zjevně používá taktiku NATO

Podle Visingra je patrné, že Ukrajina používá v plánování protiofenzivy taktiku Severoatlantické aliance. „Je vidět, že se toho hodně naučili, a ještě to vlastně zdokonalili. Já vůbec nechápu, proč se u mezi státy aliance vedou nějaké diskuse o tom, jestli bychom měli Ukrajinu do NATO přijmout. Měli bychom je prosit, aby do NATO vstoupila, my se máme co učit od ní,“ řekl dále Lukáš Visingr.

Jak už bylo řečeno, i on si klade otázku, co za tak překvapivým vývojem stojí. Mohlo to být v plánu od prvopočátku, nebo šlo o určitý pokus, který vyšel mnohem lépe, než kdokoli očekával. „Možná vidíme realizaci geniálního plánu, kdy Ukrajinci tlačili na Rusy na jihu své země, kde jim pak vázali jednotky, a nyní využili toho, že ruská obrana v Charkovské oblasti je slabá. Nebo to Ukrajinci zkrátka zkusili přímo v Charkovské oblasti a ukázalo se, že proti nim zkrátka skoro nikdo nebojuje. V obou případech je to ale obdivuhodné,“ vysvětlil Visingr.

Přestárlí ruští dobrovolníci

Na každý pád prý sledujeme v přímém přenosu systémový kolaps ruské armády. „Nikdo neřídí bitvu, chybí operační úroveň. Rusové jsou personálně na dně. Ty dobrovolné prapory, které tam teď skládají, mají věkový průměr 40 až 50 let, tak jestli chtějí tyhle lidi poslat do války, no, nevím,“ řekl dále Visingr.

Pro vývoj války bude důležité, co vlastně Ukrajinci plánují dál. Kam až chtějí postupovat, zda nyní svůj postup v severovýchodní části země zpomalí, nebo se rozhodnou tlačit na ruská vojska v Luhanské oblasti. „To v tuto chvíli nikdo z nás neví – ani vědět nemůže,“ dodal Lukáš Visingr s tím, že o vývoji války v posledních dnech se bude na „vojenských akademiích na Západě učit ještě za sto let a mnoho analytiků si na tom udělá disertace“.

Tagy: