Bohdanečské zlato vyzkoušeli Burian i Depp. Slatinné lázně nabízejí unikátní péči i skvělou kuchyni

Jsou jasným středobodem turistického ruchu a zároveň největším zaměstnavatelem ve městě. Věhlas získaly procedurami, klidným prostředím i výbornou kuchyní. O jakém místě je řeč? O Léčebných lázních Bohdaneč, které jsou jedinými lázněmi v Pardubickém kraji a slouží k léčbě pohybového aparátu. Pobývali tu Vlasta Burian, Václav Havel, mistryně v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, představitel slavného piráta z Karibiku Johnny Depp s manželkou Vanessou Paradis i další osobnosti. Řadu procedur může využít i široká veřejnost, stejně tak přístup do areálu je volný. A v rámci natáčení pořadu Prima město jsme objevili i další zajímavosti.

První sezónu tady odstartovali v srpnu 1897 na místě bývalého lihovaru. V minulosti sem zavítali na léčbu například první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, věhlasný komik Vlasta Burian či světoznámý herec Johnny Depp. Dnes celý komplex sestává z pěti pavilonů, čítá 299 pokojů a v jeden moment pojme až 559 klientů. Moderní procedury se tu potkávají s všudypřítomnými prvky dobové architektury. „Naše lázně se zaměřují na léčbu pohybového ústrojí, k čemuž používáme dva přírodní léčebné zdroje. Prvním z nich je slatina, kterou těžíme v blízkých těžištích, a druhým je alkalická minerálka, tu čerpáme z artézské studny,“ vysvětluje MUDr. Eva Korcová, primářka Léčebných lázní Bohdaneč.

Slatina se skládá z jemnozrnných látek, které vznikly přírodními biologickými a geologickými pochody. Laicky řečeno je to takové bahýnko velmi bohaté na minerální látky. Proto se používá k léčebným účelům. Stáří se pohybuje v řádu tisíců let. Získává se ze slatiniště za městem a u nedalekých Libišan. „Slatina je výborná na pohybový aparát, bolesti kloubů, artrózy kloubů. Je výborná na Bechtěrevovu nemoc, léčí záda. Pomáhá utišovat bolest klientům až na několik měsíců. Je to bohdanečské zlato, tak se tomu říká. Běžně se dává na kolena, kyčle, záda, ale i na ramenní klouby,“ popisuje léčebné postupy Bc. Jana Šírová, produktová specialistka Léčebných lázní Bohdaneč v reportáži pořadu Prima Město.

Unikátní zábalové vany i skvělá kuchyně

Další z procedur, které si tu můžete vychutnat, je vodní lůžko. Žádná voda tu ale necáká. Je skrytá pod tenkou membránou a trysky vám krásně masírují celé tělo. Řadu procedur může využít i veřejnost, stejně tak přístup do areálu je volný. Lázně navštíví ročně přes devět tisíc pacientů, pobyty na pojišťovnu a samoplátci jsou zhruba ve stejném poměru. Klienti sem přijíždějí po operacích kolen a kyčlí, po úrazech, s artrózou kloubů, bolavými zády, ale i za oddechem a dobitím energie.

K tomu napomáhá i zdejší oblíbená podívaná - vysoký cihlový komín v srdci areálu, jediný pozůstatek původního lihovaru. V roce 1898 se stal domovem čápa bílého a hnízdo je na něm i dnes. Generace po generaci se poslové a symboly jara, štěstí a zdraví vracejí a vyvádějí zde mláďata. Pro návštěvníky jsou velmi uklidňující. „Čápi bezesporu patří už historicky do našich lázní. Jsou příjemným zpestřením a atrakcí pro naše klienty. V letošním roce jsme zařadili i jeden wellnessový pobyt s čápy, kdy na klienty čeká příjemné sladké překvapení v naší cukrárně,“ říká s úsměvem MUDr. Eva Korcová, primářka Léčebných lázní Bohdaneč. A to když si objednáte čapí dezert. Kavárna nabídne i další dobroty, míchané drinky a lahůdky - a pozor, i bezlepkové.

A když už jsme u toho, o hladu tu ani náhodou nikdo nebude. Šéfkuchaři se postarají, aby chuťové pohárky nestíhaly zaznamenat, co že byl ten nejlepší gastronomický zážitek z pobytu. Snoubí se tu tradiční jídla se specialitami různých kuchyní.

V rámci českého lázeňství je tu i rarita - všechny budovy, které slouží k léčení, ubytování, stravování a zábavě, jsou spojeny jednou krytou temperovanou kolonádou v celkové délce téměř půl kilometru.

Lázeňský park i okolní krajina láká na procházky

Na své si v Lázních Bohdanči přijdou i milovníci přírody. Mohou tu prozkoumat rozsáhlý lázeňský park, nebo se vydat do okolí města, které je jako stvořené pro pěší túry. Za pozornost stojí například soustava bohdanečských rybníků nebo pozorování mnoha druhů ptáků.

A v lázeňském areálu ještě zůstaneme. Ten totiž není jedinečný jen z pohledu léčení. Svým vkladem ho obohatil známý architekt Josef Gočár, který navrhl jeden z pavilonů. Dodnes je po věhlasném tvůrci pojmenovaný a patří mezi státem chráněné kulturní památky.

Opalování na terase si tu můžete vychutnat úplně stejně jako návštěvníci před více než 110 lety. Pavilon patří ke skvostům kubismu a jako první byl zcela dedikovaný lázeňským procedurám. Kolem se rozprostírá lázeňský park. Jeho ráz tvoří především mohutné exempláře dubu letního, dále platan javorolistý, převislý buk lesní a zhruba sedmdesát let staré magnólie. Venkovní prostory lázní zdobí také palmy.

A pojďme také do okolí, které má co ukázat. Nechali jsme si poradit od jedné z místních. Znáte ji ze zpráv televize Prima, jako mluvčí krajských hasičů. „Rozhodně v Bohdanči je nejlepší navštívit bohdanečské rybníky. Tam zavítáváme hodně často, protože to je opravdu oáza klidu. Rozhodně zabrouzdáme vždy na rozhlednu, kde je nádherný výhled a také je možné pozorovat spoustu vzácných ptáků, takže to rozhodně doporučuji. Je to krásná procházka třeba na dvě hodinky. Záleží, jak dlouho zůstanete třeba na té rozhledně, kde je především klid. Úplně nejlepší místo je to pro milenecké páry,“ říká Vendula Horáková, mluvčí krajských hasičů, která v Lázních Bohdanči dlouhodobě žije.

Vodojem v bývalém vojenském areálu Na Lužci z roku 1910 je sice mimo provoz, ale stojí za návštěvu. Jeho autorem je opět Josef Gočár a je součástí naučné stezky Gočárův okruh, jejíž zastávky tvoří mimo jiné díla, která tento architekt navrhl. A když už jsme u toho, vklad, byť současný, tu má i Leonardo Da Vinci. Přes Opatovický kanál vede lávka pro pěší podle jeho původního návrhu. Drží pohromadě důmyslnou konstrukcí geniálního vynálezce.

O kousek dál se můžete zastavit na upraveném golfovém hřišti s osmnácti jamkami. Při hře je možné využít buď hru na 9 jamek, na 18 jamek nebo simulátor. A pokud vám to stále nestačí, na výlety v blízkém okolí se hodí starokladrubský hřebčín, Zámek Pardubice či Kunětická hora. Ale abyste to vše stihli - čas si můžete vždy zkontrolovat v lázních u bohdanečských slunečních hodin.

Bezpečnost ve městě

Město se svědomitě stará nejen o lázeňské hosty a turisty, ale i o místní občany. Na klid a pořádek ve městě dohlíží vyhlášená městská policie. Strážníci jsou známí po celém Česku svými americkými auty, ve kterých brázdí ulice. Málokdo si tu dovolí překročit rychlost. Jsou nekompromisní, ale vždy féroví.

Bohdaneč je malebné město, s krásnými parky a klidnou atmosférou, což z něj činí skvělé místo pro relaxaci a regeneraci. A pokud plánujete návštěvu, můžete se podívat na místní akce a atrakce, jako je Magdalénská pouť, Loučení s létem a prohlídky kostelní věže.

Tagy:
zdraví kuchyně zlato léčba Tomáš Garrigue Masaryk lázně volný čas Česko Lázně Bohdaneč Josef Gočár Bohdaneč životní styl a volný čas léčebné lázně