Desítky požárů i úraz s trvalými následky. Silvestr v Praze oslavily tisíce lidí

Silvestr v Praze slavily desítky tisíc lidí.

Praha prožila nejbouřlivější oslavy v roce. Na bezpečnost dohlížely stovky policistů i s dlouhými zbraněmi, záchranná služba vyslala do akce speciální vůz Golem. Policisté na Václavském náměstí v noci rozdali zhruba desítku pokut, uvedla mluvčí Eva Kropáčová. Zároveň informovala, že ve Stodůlkách zemřel po pádu z okna muž. Po půlnoci hasiči zasahovali u desítky požárů, záchranáři řešili i úraz, který bude mít trvalé následky.

Policisté v centru Prahy na Václavském náměstí zhruba do jedné hodiny ranní uložili kolem deseti pokut za zakázané použití zábavní pyrotechniky, přestupku se většinou dopustili cizinci. Řekla to policejní mluvčí Eva Kropáčová.

„Uvádějí, že o zákazu nevěděli. I přesto se ale dopouštějí přestupkového jednání a policisté jim na místě uloží blokovou pokutu,“ upřesnila pro CNN Prima NEWS. Zároveň informovala, že ve Stodůlkách zemřel muž po pádu z vyššího patra domu. „Kriminalisté předběžně vyloučili cizí zavinění,“ sdělila Kropáčová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hazard s pyrotechnikou se nevyplácí, varují hasiči. Radí, jak předejít tragédii

Zasahovat museli také hasiči. „V prvních 40 minutách jsme zasahovali u desítky požárů od pyrotechniky, včetně dvou požárů na balkóně,“ napsali na sociální síti X.

Ještě během dne zasahovali například u hořícího kontejneru v Letňanech. „Volající uvedla, že dva kluci do kontejneru hodili petardu,“ napsali na síti X. Právě požáry kontejnerů, odpadkových košů nebo stromů a keřů jsou obvykle nejčastějším důvodem silvestrovských výjezdů pražských hasičů.

Po 22. hodině zasahovali záchranáři u pádu člověka do kolejiště metra ve stanici Křižíkova. „Jednalo se o muže okolo třiceti let, který utrpěl mnohočetná poranění. Záchranáři spolu s lékařkou muže ošetřili, uvedli do umělého spánku, zajistili dýchací cesty, podali léky a tekutiny a poté transportovali do traumacentra,“ uvedli záchranáři na sociální síti X.

Po půlnoci měli záchranáři další práci. „V souvislosti s novoročními oslavami jsme vyrazili k cca 20 případům. V centru v rámci speciálního opatření (Václavské a Staroměstské n.) ošetřeno 12 pacientů. Úrazy způsobeny zábavní pyrotechnikou byly zatím 2, z toho jeden bude mít jistě trvalé následky,“ napsali záchranáři na sociální síti X.

Praha se na novoroční oslavy začala chystat už kolem poledne. Zhruba v 16 hodin přijel na Václavské náměstí vůz Golem. Záchranáři do akce vysílají také čtyřkolku Polaris, dvě své posádky a vlastní zdravotnickou službu. Uvnitř speciálního vozu Golem bude zhruba 20 zdravotníků včetně lékaře.

„Po půlnoci začíná počet volání na tísňovou linku stoupat, ve valné většině se jedná o ne příliš vážné výjezdy. Velmi často jsou ale spojované s užíváním alkoholu, ať už jsou to pády, úrazy, nadměrné užívání alkoholických nápojů nebo úrazy spojené se zábavní pyrotechnikou,“ popsala mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Podle odhadů přijelo do Prahy slavit příchod nového roku až 90 tisíc turistů. „Je to jedno z největších měst, které je plné klubů, patří mezi párty města,“ popsal jeden ze zahraničních návštěvníků Prahy. „Krásné, rozkošné město,“ dodal další. „Slyšeli jsme, že je tu hodně večírků a je to nádherné město, tak to můžeme všechno spojit dohromady,“ řekla jiná návštěvnice.

Jedny z největších bezpečnostních opatření roku připravila i policie. Stovky příslušníků budou hlídkovat v ulicích i na řece Vltavě. „Přestože v současné chvíli žádné nebezpečí nehrozí, budou v ulicích Prahy na těch nejstěžejnějších místech hlídkovat policisté s dlouhými zbraněmi. Přítomností policie bychom chtěli zvýšit pocit bezpečí všech Pražanů,“ popsala policejní mluvčí Eva Kropáčová.

K zásahu jsou připravení také hasiči. „Na Václavském a Staroměstském náměstí máme družstva hasičů. Budeme tu přes půlnoc. Jsme tu společně se záchranáři a policií. Ostatní jsou připraveni na stanicích. Na operačním středisku slouží kolegové v plném počtu. Na svých zbrojnicích je také 10 dobrovolných jednotek,“ uvedli hasiči na sociální síti X.

Za odpalování zábavní pyrotechniky v zakázaných oblastech mohou policisté na místě udělit pokutu do 10 tisíc korun, v případě správního řízení se ale může sankce vyšplhat až na 100 tisíc korun. Jedním z takových míst je Staroměstské náměstí v Praze. V 19 hodin už zde byly tisíce lidí. „Začíná tu koncert, všichni přišli, aby se bavili. Nikdo zatím nezkusil odpálit jakékoliv petardy nebo zábavní pyrotechniku. Na to, aby vše proběhlo bezpečně a v klidu, budou dohlížet nejen policisté a městští strážníci – organizátoři rozloučení s rokem 2023 si totiž najali i vlastní bezpečnostní agenturu,“ popsal ze Staroměstského náměstí reportér CNN Prima NEWS Karel Rychlý.

Nový rok už oslavila Austrálie a Asie

S rokem 2023 se loučí celý svět. První na planetě přivítali nový rok 2024 na atolu Kiribati v Tichém oceánu, který je také známý jako Velikonoční ostrov. Dalším místem, kde se nový rok slaví nejdříve, je Auckland na Novém Zélandu. Středobodem ohňostroje se stala tradičně televizní a vyhlídková věž Sky Tower.

V Austrálie nastal Nový rok ve 14 hodin našeho času. Nad Harbour Bridge a operou v Sydney se konal ikonický ohňostroj, který trval 12 minut. Davy lidí ale hledaly co nejlepší místo už od rána. O další dvě hodiny později přišla na řadu jihovýchodní Asie. V jihokorejském Soulu přivítali nový rok relativně komorně zvukem zvonu a laserovou show. Grandiózní podívanou si užili v Pekingu, obří ohňostroj opanoval oslavy i na Tchajwanu a v Hongkongu.

Vítání nového roku přichází postupně podle otáčení planety. Vše se přitom odvíjí od mezinárodní datové hranice. Například ostrov Samoa je mezi úplně prvními. Oslavy pak pokračují směrem na západ přes všechna časová pásma a skončí zítra v poledne našeho času na ostrově Americká Samoa. Obě Samoy přitom dělí jen 200 kilometrů.

Tagy: