Obávaná brazilská mutace je v Česku. Co všechno byste o ní měli vědět?

Takzvaná brazilská varianta koronaviru SARS-CoV-2, známá také jako P1, se objevila v Česku. V pátek o dvou případech informoval ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Co o brazilské mutaci víme? Je nakažlivější podobně jako ta britská nebo jihoafrická? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v článku.

Dva případy brazilské mutace koronaviru se podle nového ministra zdravotnictví objevily v okrese Děčín. „Zřejmě byla dovezena ze zahraničí,“ dodal Arenberger s tím, že podle jeho informací spolu případy souvisejí, více to však nechce rozvádět.

Vědci se brazilské varianty obávají i proto, že není zcela jasné, proč se tak masivně rozšířila ve městě Manaus. Zatímco britská mutace se šířila ve Spojeném království asi tři měsíce, než začala v odebraných vzorcích dominovat, brazilské variantě to trvalo pouhý měsíc. Ve dvoumilionovém Manausu se prvně objevila v listopadu minulého roku a v polovině ledna již ve městě způsobila katastrofu, kdy si rodiny musely těžce nemocné nechávat doma nebo jim sami nakupovat a donášet bomby s kyslíkem do nemocnice.

Podle britsko-brazilské studie, která byla zveřejněna počátkem března, je hlavním nebezpečím verze P1 možnost opakovaných infekcí. Ukázalo se, že P1 obchází imunitní systém z 25 až 61 procent.

Hrozí větší úmrtnost?

Autoři studie dále zjistili, že varianta P1 je 1,4 až 2,2krát nakažlivější než původní SARS-CoV-2. Šíření je podle odborníků možné dostat pod kontrolu jen v případě, že se podaří vir pečlivě sekvenovat (přečíst jeho genetickou informaci). Nedostatečné sekvenování je podle expertů mimo jiné důvodem, proč se v České republice nepodařilo účinně zabránit rozšíření britské mutace. „Pandemii můžeme dostat pod kontrolu jen tehdy, budeme-li mít znalosti o tom, jak SARS-CoV-2 mutuje,“ stojí v analýze.

Spekuluje se také o tom, že brazilská varianta koronaviru by mohla být smrtnější než jiné. Jedná se ale pouze o nepotvrzenou hypotézu, je pravděpodobné, že vysoké procento úmrtí v Manausu je zapříčiněné jinými faktory.

Na konci března se v brazilském Sao Paulu objevila další varianta koronaviru, která je podobná jihoafrické mutaci. „Ačkoli neexistuje žádná historie cestování ani kontaktu s cestujícími z JAR,“ řekl brazilský prezident Butantan Dimas Covas. „Existuje možnost, že se jedná o vývoj naší P1,“ dodal.

Co se týče účinnosti vakcín proti variantě P1, výsledky zatím nejsou tragické. Vakcína Johnson & Johnson je v případě brazilské varianty o něco méně efektivní ve snížení rizika symptomatického průběhu, ale ochrana před nutností hospitalizace a úmrtím stále zůstává téměř stoprocentní. Příznivě prozatím vypadají také preklinické studie vakcíny od AstraZenecy, která by měla být proti variantě P1 rovněž účinná.

Na efektivitu proti brazilské variantě byla laboratorně testována také mRNA vakcína společností Pfizer a BioNTech. Podle studie publikované v odborném periodiku New England Journal of Medicine je tato očkovací látka proti brazilské variantě velmi účinná. Výsledky laboratorních testů však zatím nebyly potvrzeny v praxi.

Tagy: