Británie chce zakázat „léčbu“ homosexuality. Už žádné elektrické šoky, vyzývají experti

Velká Británie se bude snažit zakázat takzvanou „konverzní terapii“, která podle zastánců dokáže změnit sexuální orientaci nebo identitu lidí z komunity LGBT+. Podobný zákon již schválila například Francie či Kanada.

Zvažovaný krok v úterý oznámila britská ministryně kultury Michelle Donelanová. Zároveň podle agentury Reuters uvedla, že vláda v nejbližší době zveřejní návrh zákona zakazujícího tuto praktiku v Anglii a Walesu.

„Zákon bude chránit všechny, včetně těch, kteří se stanou terčem útoků na základě své sexuality nebo toho, že jsou transgender,“ vysvětlila Donelanová v prohlášení.

Komunita LGBT+ zahrnuje lesby, gaye, bisexuály, transgenderové osoby a další příslušníky sexuálních menšin.

Takzvané konverzní terapie se opírají o hypotézu, že člověk může svoji sexuální orientaci změnit nebo se z ní „vyléčit“. Toto tvrzení však mnohé lékařské asociace vyvracejí. Také odborníci z OSN opakovaně varovali před konverzní terapií, která se může skládat ze skupinových sezení, injekcí, elektrických šoků či modliteb.

Zákon zakazující konverzní terapii zhruba před rokem schválila Francie. Každému, kdo jej poruší, hrozí pokuta až 30 000 eur (718 000 korun) a až dva roky ve vězení. V případě nezletilých či zranitelných osob je maximální výše finančního trestu až 45 000 eur a hrozí až tři roky za mřížemi.

Jako první na světě konverzní terapii zakázala v roce 2016 Malta. V Německu tuto praktiku zakazuje od roku 2020 zákon u nezletilých a také dospělých, kteří jsou k ní nuceni. V USA konverzní terapii neumožňuje 20 států a přes 100 obcí. Podobný zákon přijala i Albánie, Brazílie a Ekvádor.

V České republice v současnosti ohledně zákazu konverzní terapie neexistuje ze strany odborných a lékařských asociací oficiální stanovisko, uvedl dříve internetový portál Queer Geography. Na nabídky terapie s cílem změnit sexualitu lze narazit i na českých webech.

Tagy: