Britové mají naši duši. Aktivisté volají po návratu sochy moai z londýnského muzea

Na adresu Britského muzea, jedné z nejvýznamnějších historických institucí na světě, se snesly mnohačetné výzvy k navrácení obrovské sochy moai zpět do své domoviny. Vše odstartovala kampaň chilských aktivistů na sociálních sítích, která vedla k záplavě komentářů na stránkách instituce. Nejedná se přitom o jediný případ. Před dvěma lety se na apel představitelů Velikonočního ostrova vrátila část dědictví z chilského muzea do své původní vlasti. Experimentální archeolog a popularizátor tématu Pavel Pavel pro CNN Prima NEWS popsal, co by mohla repatriace sochy přinést.

Dlouhodobými snahami obyvatel ostrova v Tichomoří se inspiroval chilský influencer Mike Milfort, kterého na síti TikTok sleduje na sedm a půl milionu uživatelů a který je jeden z nejhlasitějších představitelů hnutí za navrácení moai zpět do původní vlasti. Na svém účtu sdílel množství příspěvků o expozici sochy v anglickém muzeu.

Čedičový monument známý jako Hoa Hakananai’a (ztracený nebo ukradený přítel) má na výšku dva a půl metru a váží zhruba 4,6 tuny. V roce 1868 byl britskými námořníky ukořistěn a převezen z vesnice Oronga, jež je součástí ostrova spravovaného jihoamerickým státem Chile, připomněl web CNN.

K TÉMATU: Hollywoodu „vládnou“ komunističtí cenzoři. Iron Man pro Čínu má jiný děj, z filmů mizí LGBT

Činnost internetové celebrity oslovila množství lidí a vedla k tomu, že se na Instagramu britské instituce strhla lavina komentářů, v nichž uživatelé vyjádřili podporu myšlence návratu, a to hlavně prostřednictvím fráze „Devuelvan el moai“, tedy „Vraťte moai“. Muzeum reagovalo vypnutím sekce komentářů u jednoho ze svých příspěvků, jenž souvisel s návštěvním programem pro mládež.

„Komentáře jsme deaktivovali pouze u jednoho příspěvku. Vítáme otevřenou debatu, ale musí být vyvážená vzhledem k zajištění bezpečného prostředí, zvlášť když celá věc souvisí s mladistvými,“ cituje odpověď vedení web BBC.

Ke kampani ohledně navrácení sochy se v rozhovoru pro lokální rádio vyjádřil i chilský prezident Gabriel Boric. „Anglie by nám moai měla vrátit,“ konstatoval.

Monument, který se řadí mezi pouhou čtrnáctku objektů ostrovního dědictví, jež byly vyrobeny z čediče, darovala instituci královna Viktorie. Podle údajů Britského muzea bylo vystaveno mezi 12. a 17. stoletím asi 887 soch této signifikantní podoby. Monolity, které mají upomínat na památku zemřelých příbuzných, jsou rozesety po celém Velikonočním ostrově. Ten je v místním jazyce známý jako Rapa Nui.

Převoz „ztraceného přítele“ může pomoci turismu

„Repatriace sochy je problém, který veřejnou debatou výrazně osciluje již posledních 20 let,“ ozřejmil pro CNN Prima NEWS tématu Pavel. Jedním z témat kongresu, který se konal v roce 2022 v Nizozemsku k příležitosti třísetletého výročí objevení oblasti, byl i návrat „ukradeného přítele“.

Expert připomíná, že repatriace je ožehavé téma v řadě kultur. „Mnoho zástupců hnutí za navrácení na Britské muzeum apeluje s tím, že se přece jako reprezentanti kulturního národa nechtějí chlubit vystavováním nakradených artefaktů,“ sdělil. Pavel rovněž zdůraznil, že jednání o návratu monumentu z Evropy není aktivitou chilské vlády, ale místních občanských organizací.

„Je nutné vzít v potaz, že Velikonoční ostrovy navštíví ročně 60 až 80 tisíc turistů, zatímco v případě londýnského muzea jde až o šest milionů. Repatriace by tak mohla rovněž pomoct místnímu turismu,“ vysvětlil. Popularizátor mimo jiné objasnil minulost Hoa Hakananai’a.

„Domorodci sochu uctívali jako jednu z mála posledních. Na její zadní stranu si vyřezali obrazy nového božstva. Když pak dorazila skupina anglických námořníků, místní misijní farář, který v oblasti působil a jemuž byli domorodci trnem v oku, jim doporučil, aby vtrhli do odlehlé jeskyně a odvezli si opravdu vzácnou relikvii,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Na ostrov se vrátila i socha z Chile

Již v listopadu 2018 vyzvala tehdejší guvernérka oblasti Tarita Alarcón Rapuová londýnskou instituci, aby sochu navrátila na domovskou půdu. V emotivním rozhovoru uvedla, že její babička, „která zemřela ve věku 90 let, neměla nikdy možnost vidět na vlastní oči svého předka“.

„Je mi skoro padesát let a neměla jsem možnost si tento kus dědictví své země prohlédnout. Toto je poprvé,“ pronesla podle webu Frieze. Rovněž uvedla, že Angličané „vlastní jejich duši“.

Delegace muzea následně o dva roky později odcestovala na Rapa Nui, kde návrat světoznámého artefaktu projednávala se zástupci ostrova. „Máme se svými kolegy z Velikonočního ostrova dobré vztahy. Jednání posílila náš vztah s tamní komunitou a vytvořila dobré podmínky pro další spolupráci,“ potvrdil mluvčí muzea.

K prvnímu navrácení jedné ze soch moai došlo v únoru 2022. „Nepochybně jde o skvělé výsledky jednání, které úředníci ministerstva kultury zahájili, aby se dědictví tohoto národa navrátilo zpět do své vlasti,“ pronesla bývalá šéfka chilského resortu Consuelo Valdesová. Monument byl do té doby umístěn v hlavním městě jihoamerického státu Santiago de Chile.

Britská historická instituce spolu spolu s muzeem Victoria and Albert mimo jiné oznámily, že vrátí do Ghany zlaté a stříbrné artefakty, které byly z africké země převezeny do Anglie v 19. století. Předměty byly v minulosti majetkem tamního dominantního kmene Ašantů, přičemž nyní budou vystaveny v muzeu Manhyia Palace ve městě Kumasi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Unikátní operace ve vesmíru: Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Tagy: