Češi mají z Romů fóbii. S uprchlíky by měli pracovat romští dobrovolníci, tvrdí Cavali

Marco Cavali

360° (506)

S romskými uprchlíky z Ukrajiny by měli primárně pracovat sami romští koordinátoři a dobrovolníci. To se však neděje. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl předseda strany Roma Luma Marco Cavali. Podle něj mají Češi z romské populace fóbii a bojí se s ní pracovat. Oproti tomu starosta Vyškova Karel Jurka (ODS) říká, že romští uprchlíci se chovají mimořádně špatně a nevhodně.

Starosta Vyškova uvedl, že v jeho městě je s romskými uprchlíky těžké pořízení a odmítá vyčlenit ubytovnu pro běžence z Ukrajiny. „S romskou komunitou uprchlíků pracujeme, nyní u nás máme 23 lidí. Je s nimi ale obtížná práce. Kdybyste to sídliště znali a věděli, jak se o něj místní hezky starají... navíc je to blízko školky a rodiče nám píšou petice,“ vysvětlil Jurka svůj odmítavý postoj.

Podle něj byli romští uprchlíci zprvu ubytováni v luxusním hotelu, kde se však chovali nevhodně. „Svou potřebu vykonávali na chodbách, na kobercích a na zdi. To jsme je již odnaučili, ale do této klidové lokality je odmítáme,“ dodal.

Takovým výrokům však nevěří představitel strany Roma Luma Marco Cavali. Tomu hlavně vadí, že s romskými uprchlíky nepracují sami tuzemští Romové. „Problémem je, že když se Romové přivezou, tak by měli být nasazeni romští koordinátoři, kteří by s nimi pracovali. Problém je v přípravě a komunikaci,“ poznamenal Cavali.

Těžší situace je podle něj dána tím, že s romskými uprchlíky zkrátka pracují běžní dobrovolníci a pracovníci, kteří pracují se všemi migranty z Ukrajiny. „S romskou komunitou se musí pracovat v přímém kontaktu,“ řekl Cavali a postěžoval si, že je špatné, když s romskými uprchlíky nepracují čeští Romové.

Nemají základní hygienické návyky, tvrdí starosta

Podle představitele romské strany je velký problém v tom, že mezi Čechy dlouhodobě panuje z Romů fóbie. „Když Češi vidí Romy, tak se bojí, že jsou nepřizpůsobiví,“ uvedl předseda Roma Luma. S těmito slovy souhlasí i Jurka, ale stojí si za tím, že práce s romskými uprchlíky z Ukrajiny je mimořádně těžká.

Vyškovský starosta mimo jiné zmínil, že nově příchozí migranti z řad Romů nemají ani základní hygienické návyky. „Vy ty lidi neznáte a už dopředu je označujete s tím, že budou dělat problémy a nebudou mít hygienické návyky,“ reagoval na to Cavali.

Jurka dodal, že se snaží bránit hlavně občany svého města. S některými z romských uprchlíků podle svých slov již mluvil. „Říkali, že zde chtějí žít. Chtěli znát sociální dávky a jejich výši. To, co nyní poslouchám, je jako z jiného světa,“ doplnil starosta.

Tagy: