Ceny benzinu v Polsku jako lákadlo pro české řidiče. Palivo ale závratně dochází

Benzinka v Polsku

Polsko a pumpy

Tisíce Čechů a Němců vyrážejí za levným benzinem do polského pohraničí a doslova vysávají tamní pumpy. Čerpací stanice tak musejí často zavírat nebo zavádět limity na jedno tankování, protože jim dochází palivo.

Zavírání pump nebo omezování nákupů je běžné například kousek za hraničním přechodem v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Za levným palivem na místo totiž vedle Čechů masově přijíždějí i Němci, kteří to mají poměrně blízko. Právě v Německu jsou ceny pohonných hmot ještě vyšší než u nás. Benzin běžně v přepočtu za 60 korun, nafta stojí místy dokonce 70 korun, jak upozorňuje jedna z českých řidiček u polské pumpy v Porajówě.

„Jela jsem přes Německo a musela jsem si to vyfotit, nafta stála 2,80 euro za litr,“ kroutila hlavou a ukázala fotku na mobilu jako důkaz. Čerpadlářka, která během své služby prakticky polsky nepromluvila, redakci CNN Prima NEWS popsala, jak musejí i několikrát do týdne zavírat. „Vidíte, co se děje,“ ukázala přes sklo na frontu aut před stojany. „Obvykle nám stačí jedna cisterna na den. Ale kdy přijede další, nevíme,“ pokrčila rameny.

Na Čechy a Němce, kteří palivo skupují, se ale nezlobí. Čerpací stanice jako je tato z benzinové turistiky žijí, právě onen výběžek Polska je velmi řídce osídlený, bez zahraničních zákazníků by se tu tolik pump jen stěží uživilo.

Cestování za benzinem jako loterie

Zhruba o dva kilometry dál, v Sieniawce, je malá pumpa s několika stojany a budovou ze stavebních buněk. Přestože benzin v přepočtu stojí zhruba o čtyři koruny více než v Porajówě, i tam musíte čekat, než se probojujete ke stojanu. Pokud máte auto s dieselovým motorem, s plnou nádrží neodjedete. „Mají tady limit 30 litrů na jedno tankování, připadám si jak za socialismu,“ zlobil se český řidič s libereckou značkou, který přijel s prázdnou a do nádrže se mu vejde 45 litrů. Čerpadlář se omluvil. „Museli jsme dát limit na naftu, protože strašně rychle dochází a je problém s dodávkami. Nechceme zavírat, chceme, aby co nejvíc řidičů mohlo tankovat aspoň něco. Ale od pondělka už by se snad dodávky měly zrychlit. Byl to docela šok. Nejsme u hlavního tahu, dříve tu Češi a Němci tvořili tak třetinu zákazníků, teď se jejich počty zněkolikanásobily a dají dohromady tak 90 procent,“ popsal vedoucí benzinky.

Cesta za levným palivem tak může skončit okružní jízdou po pohraničních benzinkách. Pokud s sebou lidé vezou kanystr, mohou se připravit na potíže. Tankování mimo nádrž už povoluje jen minimum čerpacích stanic. Podle českých zákonů je ale beztak možné přivézt domů v extra nádobě maximálně dvacet litrů benzinu. Co je navíc, mohou celníci při namátkové kontrole zabavit a ještě vymáhat doplacení spotřební daně, tedy minimálně deset korun za litr.

Tagy: