Češi mají nadále žně. Houby rostou i přes prudké ochlazení, mykologové ale před sběrem varují

Houby v lesích stále najdete.

Houby na podzim rostou

Navzdory tomu, že v Krkonoších o víkendu nasněžilo a ve zbytku republiky proti minulému týdnu klesly teploty o deset stupňů, český národní sport – houbaření – se může provozovat i nadále. Zkušení houbaři tvrdí, že úlovky nejsou o nic chudší než v létě. Mykologové ve vysílání televize CNN Prima NEWS varují, aby si lidé dali pozor na teploty pod nulou. Promrzlé houby mohou být nebezpečné.

Jak se říká, houbař nikdy nespí a nezahálí. A to ani v pokročilém podzimu. Redakce CNN Prima NEWS vyrazila do lesa, aby se přesvědčila, že se jedlé kousky stále dají najít. Kolem asi sto metrů dlouhé lesní cesty poblíž Březiny hledali otužilce mezi houbami zhruba dvacet minut.

ČTĚTE TAKÉ: Lesy jsou plné hub. Otrávit se teď můžete i těmi jedlými, převaření nepomůže, varují odborníci

Lov byl nakonec úspěšný. Redaktoři si odnesli i vzácnou trofej – hřiba hnědého. „V Jihomoravském kraji můžeme najít čirůvky fialové, strmělky, mlženky, slizáky, václavky, pýchavky a hříbka sametového,“ vyjmenovala Lenka Burianová, místopředsedkyně mykologického klubu Brno. Na střední Moravě vyrazily davy houbařů do lesů i přes deštivé počasí a nelitovali. „Našli jsme suchohřiby, václavky a kotrče, z těch mám velikou radost,“ chlubila se jedna z dotázaných houbařek.

S příchodem zimy si ale musí lidé dávat pozor na houby, které prošly mrazem. „Dovnitř se dostanou toxiny, bakterie, plísně. Potom hrozí i otrava, minimálně nějaké střevní potíže,“ uvedla Burianová. Pokud se tedy několik dní drží teplota pod minus dvěma stupni, pojídání hub by mohlo mít nemilý konec. Zkušení houbaři to tedy rozhodně nedoporučují.

PODÍVEJTE SE: Houby rostou, lidé si z lesa nosí plné košíky

Tagy: