Lesy jsou plné hub. Otrávit se teď můžete i těmi jedlými, převaření nepomůže, varují odborníci

Houbám se daří a lidé tak někde z lesů nosí plné košíky hřibů.

Houby rostou, lidé nosí z lesa plné košíky

Možná se budete divit, ale houby stále rostou. Na některých místech si lidé nosí z lesa plné košíky. Mykologové ale varují. Některé druhy přemrzly a jsou tak plné toxinů. Jejich konzumací se můžete i otrávit.

I když je sezona hub dávno pryč a podzimní počasí dorazilo v celé své kráse, příroda si zkrátka dělá, co chce. Houby totiž v lesích stále jsou a houbaři se svými úlovky nadále chlubí na sociálních sítích. A o tom, že rostou, se redakce CNN Prima NEWS přesvědčila na vlastní kůži nedaleko Tábora. Za necelou hodinku se košík naplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Houba nesmrtelnosti roste i v českých lesích. Má protinádorové účinky a snižuje cholesterol

V lesích najdete kozáky, hříbky, ale nejčastěji lišky. Představa, že houbař v lese nechá sametové praváky, je nelehká. Za některých okolností ale lidem může i běžně jedlá a chutná houba způsobit vážné zdravotní problémy, a to když takzvaně přemrzne. Podle houbařů, kterých se redakce CNN Prima NEWS zeptala, houby, které přešly mrazem, poznáme podle toho, že jsou nahoře či zespoda našedlé. „Je tam trochu problém u těch hub, které rostou na loukách. Například žampiony, které třeba dvakrát přemrzly a během dne zase rozmrzly, ty už bych k jídlu nedoporučoval,“ uvedl mykolog Martin Bartůšek.

Tam, kde bylo opakovaně pod nulou, doporučuje houby raději nesbírat. Podle odborníků jsou plné toxinů a nepomůže ani to, když je převaříte. Jsou ovšem i druhy, kterým mráz nevadí a rostou i v zimě. „Třeba taková hlíva, tak té mráz nevadí. Hlíva se dá sbírat během zimního období,“ dodal mykolog. Mezi další takzvaně zimní druhy patří třeba penízovka sametonohá nebo pařezník pozdní.

Tagy: