Kouzlo tištěných fotografií přetrvává. Ročně vytiskneme stovky milionů fotek, říká Libor Rambousek z CEWE

Soutěž s CEWE

Žijeme ve zrychlené digitální době. Každý má ale občas chvíli, kdy se chce vrátit k hezkým vzpomínkám. Mobilní telefony i notebooky mohou zradit a fotografie z nich už nikdy nedostane ani hodný hacker. Obstojí v tomto moderním světě ještě tištěná fotografie a kolik fotek se ročně vyvolá? Odpovědi na tyto otázky mnohé překvapí.

Celý rozhovor si můžete pustit v podobě mluveného slova

Dvacáté století. Fotografie se skoro výhradně pořizují na celuloidový film. Posledních 20 let se doba ale mění. Vzpomínky, které chceme zachovat snímáme na digitální snímače, ať už fotoaparáty, anebo mobilní telefony. Existuje odborný propočet, ze kterého vyplývá, že se v současné době za necelých deset minut pořídí tolik snímků prostřednictvím těchto digitálních snímačů, jako za celé minulé století, což je nepředstavitelné množství. Když se ale člověk podívá na sociální sítě, je snadné tomu uvěřit.

I Češi fotografování milují. Firmy, které pracují s fotografiemi jako potisky oblečení, nádobí a například kalendářů hlásí nárůst zájmu. A daří se tisku klasických papírových fotografií. „Protože mám rád čísla, tak jsem si s tím dal práci a spočítal jsem, že za dobu, kdy jsme na trhu, jsme zpracovali přes 2,5 miliardy fotografií pro české i slovenské zákazníky. Pokud vezmu obvyklý formát fotografie a ty narovnám za sebe, tak mi vytvoří spojnici mezi zeměkoulí a měsícem. Je to neuvěřitelné,“ říká předseda představenstva CEWE Libor Rambousek.

Díky chytrým telefonům fotí lidé daleko více než dříve. Mění se ale i myšlení proč, co a jak chceme daný okamžik zachytit. Jestli je to snímek jenom pro sdílení přes sociální sítě, anebo jestli je to moment, který chceme nějakým způsobem uchovat na papírovém produktu.

S fotografií se pojí i kvalita. Jak obstojí fotografie pořízená mobilními fotoaparáty v porovnání s klasickými? „Mobilní fotoaparáty jsou vlastně takové obrazové zápisníky, které máme neustále při ruce v kapse, to je fakt. Ale pokud chceme pořídit snímky za horších světelných podmínek nebo momentky, tak tam stále ještě vítězí klasická digitální kamera,“ dodává Libor Rambousek z CEWE.

Papírová fotografie v 21. století

Kvůli ohromnému množství fotografií, které jsou dnes a denně ukládány na úložiště všeho druhu, jsou v podstatě mnohdy předurčeny k zániku. Existuje totiž měřená statistika, že zhruba 98 % snímků, které pořídíme, sice chvíli někde spravujeme, ale pak o ně přicházíme. Je dobré jednou za čas si udělat takovou malou inventuru, vybrat to, co nám opravdu přináší tu nejcennější emoci, a tu uchovat, doporučuje v rozhovoru Rambousek.

„Myslím si, že je potřeba přemýšlet o tom, proč fotím. Nejenom cvakat, ale fotografovat s nějakým důvodem. A pokud je to uchování momentu, ke kterému se chci vracet, tak určitě je dobré si takovýhle výběr jednou začas udělat. A jednoduchým způsobem, třeba pomocí aplikace, ať už na fotografie nebo CEWE fotoknihy, kalendáře a další stovky produktů, které nabízíme. Můžeme tak fotky zachovat navěky i pro naše vnoučata. Během několika minut můžeme shromáždit to, co chceme, abychom jednou mohli společně procházet,“ doplňuje předseda představenstva CEWE Libor Rambousek.

Zmiňovaná CEWE FOTOKNIHA je v podstatě takovým příběhem fotografií, kde si můžeme připojit komentáře, grafiky. Takže vznikne pěkné dílko, ke kterému se můžeme vracet i s přáteli, případně ho vyrobit i v několika exemplářích a podělit se o radost. I nadále zůstává velmi populárním artiklem samotná fotografie, ať už je to ta klasická objednaná na fotografický papír, nebo v poslední době zhruba na tisíci fotostanicích po České republice lze pořídit okamžitou fotografii. Jedná se v podstatě o fotostánek vybavený tiskárnou a vy si odnášíte vaše fotografie například z mobilního telefonu během pár minut.

Začali jsme čísly a končit budeme také neuvěřitelnými čísly. „Za rok náš koncern zpracuje okolo jedné miliardy fotografií, a pokud to zase spojím v astronomický údaj, tak je to třikrát až čtyřikrát omotaná zeměkoule, pokud tyto fotografie narovnáme za sebou,“ shrnuje Libor Rambousek.

Tagy: