Češi u vaření zbytečně utrácí, říká Těhotnej kuchař. Vyprošťovák je mýtus, poradil svůj recept

Influencer Jaroslav Vajgl a redaktorka Marie Makovská

Těhotnej kuchař rozhovor

Projekt Těhotnej kuchař je částečně dílem pandemie covidu, kdy musel jeho autor Jaroslav Vajgl zavřít své provozovny a peníze mu postupně docházely. S vařením měl zkušenosti bohaté, ale s natáčením na sociální sítě žádné. Teď už jeho videorecepty s vtipným komentářem sleduje v součtu okolo 1,5 milionu lidí. Co práce Těhotnýho kuchaře obnáší a jakou největší chybu podle něj Češi při vaření dělají?

Jak vznikl nápad na projekt Těhotnýho kuchaře a produkci krátkých videoreceptů s vtipným komentářem?

Stalo se to během pandemie covidu, kdy jsem měl veškeré provozovny zavřené, stálo mě to vyšší desítky tisíc měsíčně. Peníze postupně docházely a potřeboval jsem přítelkyni, která táhla nájem a veškeré živobytí, nějakým způsobem přispívat do rozpočtu. Takže mě napadlo natáčet na YouTube. A jediné, co vlastně umím a co se dá natáčet, je vaření…

Přečtěte si také: Těhotnej kuchař promluvil o rodině. Paní Columbová se ve videích objevuje nechtíc, syn pomáhá

Kdo je Těhotnej kuchař?

Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař vytváří obsah ve formě videoreceptů na sociálních sítích YouTube, TikTok, Instagram a Facebook. S tvorbou začal během pandemie covidu-19 a ke konci roku 2023 už měl jeden a půl milionu sledujících. Získal také ocenění Křišťálová lupa za rok 2022 a v roce 2023 vyhrál se svou tvorbou hned ve třech kategoriích – One (wo)man show, Cena popularity a Online video.

Tou dobou už jste tedy měl zkušenosti jak s vařením, tak i s natáčením?

S vařením ano. Vařím, dejme tomu, 25 až 28 let, ale s natáčením vůbec. Začínali jsme tak, že to nevlastní syn natáčel na takový lepší foťák, který snímal i video, a mluvil jsem přímo do a trvalo to strašně dlouho. Prostě recept, který by se uvařil za hodinu, jsme dělali třeba pět hodin a bylo to šílené. I ta postprodukce. Když se v té přímé řeči něco nepovedlo, muselo se to točit znovu, třeba se i o krok vrátit ve vaření. Naštěstí mi pak děti ukázaly, že existuje TikTok, a tam jsem se inspiroval – že to jde dělat rychleji, kratší videa, zkrátka mnohem lépe.

Jak dlouho to trvá a kolik lidí je za tím, aby mohl vzniknout jeden recept Těhotnýho kuchaře?

Předtím jsem vše dělal sám, teď už mi s natáčením videoreceptů pomáhá syn. Zanedlouho to bude rok. A samozřejmě záleží na náročnosti receptů, ale mně třeba trvá i 2–3 hodiny dát recept dohromady. Vyhledávám všechny videorecepty, psané recepty a složím si z toho recept vlastní. A když to vezmu kolem a kolem, tak to je třeba 10–12 hodin, z kterých je pak třeba minutový až dvouminutový videorecept na sociální sítě.

Podívejte se na recepty Těhotnýho kuchaře, se kterými se dobře najíte a zároveň pobavíte.

Dá se podle vašich zkušeností uvařit kvalitně, chutně a zároveň levně?

Já si myslím, že určitě dá. Dostávám buď zprávou nebo v komentářích denně desítky, možná i stovky, reakcí a fotek jídel, která diváci podle mých videoreceptů uvařili, což mi dělá samozřejmě radost. Bývá tam i zpětná slovní vazba, že to uvařili a jenom se potom zaprášilo, takže si myslím, že značná část České republiky i Slovenska podle těch videoreceptů opravdu vaří.

Řekl byste, že je nějaká chyba, kterou Češi obecně ve vaření dělají? Často si například stěžujeme, že není možné kupovat maso nebo vařit zdravě, protože na to nemáme, je to drahé. Tak kde děláme tu chybu?

Lidé tomu věnují málo času. I té přípravě vaření na celý týden, protože mnohem lepší je samozřejmě koupit tříkilový kus masa, vyčíhnout si třeba nějakou akci, rozporcovat si ho a vymyslet z toho tři druhy jídel, než chodit pro půlkilové kousky do supermarketu nebo si je nechat vozit nějakým kurýrem. Ceny jsou pak samozřejmě úplně jiné. Zkrátka vymyslet, co vařit do budoucna, a ne jít do krámu s tím, že ‚dneska bude rajská‘. Myslím si, že se tím dá ušetřit minimálně třeba 30 % nákladů.

Prozraďte mi ještě nějaký osvědčený recept na vyprošťovák, když žijeme v Česku, které se dá považovat za zemi milovníků alkoholu…

Vyprošťovák je asi mýtus. Někdo si myslí, že spousta věcí funguje… Ale kdybych musel vybrat, je podle mě nejlepší asi horká polévka – česnečka, anebo nějaký hovězí nebo kuřecí vývar. A u mě je to tak, že to ještě potřebuji spláchnout jedním pivem, aby se trošku srovnala hladina.

Jaké recepty u Těhotnýho kuchaře nikdy neuvidíte a proč? Kde můžete vidět jeho ‚paní Columbovou’ a jak se mu podařilo zhubnout 14 kilo? Pusťte si celý rozhovor s Jaroslavem Vajglem v úvodu článku.

Tagy: