Bála jsem se jako nikdy v životě, popsala Češka žijící ve Vídni. Opera hrála „přes čas“

Policie během nočního zásahu ve Vídni

Rozhovor s Čechem žijícím ve Vídni

„Neskutečný stres, já jsem se opravdu bála jako nikdy v životě předtím,“ uvedla Češka, která byla v pondělí ve vídeňské restauraci nedaleko místa útoku. Čech žijící v Rakousku popsal další střelbu nebo výbuch, který se Vídní ozval v půl čtvrté ráno. Mezi obyvateli se zvedla vlna solidarity a filharmonici hráli „přes čas“ lidem uvězněným ve vídeňské opeře.

„Zástupce krizového týmu, který byl na tiskové konferenci s ministrem vnitra, řekl, že jen během nočních hodin se podařilo získat 20 tisíc nejrůznějších videí, fotografií a záznamů, protože už v jednu hodinu ráno vyzval rakouský ministr a uveřejnil odkaz, kam mohli lidé videa, která natočili, nebo fotografie vkládat. Momentálně je zpracovaná třetina všech těchto poznatků,“ uvedl v úvodu rozhovoru pro Nový den novinář a mediální manažer žijící ve Vídni Tomáš Vyšohlíd.

Zmínil také střelbu nebo výbuch, které se ozvaly v půl čtvrté ráno. „Hlásili to lidé z místa, které se jmenuje Simmering, což je část Vídně. Ale vypadá to, že policie prováděla zásah přímo v bytě jednoho z těch útočníků. Shodou okolností tam bydlí jeden můj kolega, který měl dnes ranní směnu, ale zůstal doma. Nejel do práce, protože ta výzva je jasná,“ narážel Vyšohlíd na apel rakouských úřadů, aby lidé nevycházeli.

Vídeňská opera hrála uvězněným lidem

Podle ministra vnitra jsou v akci desítky policistů, se kterými spolupracuje armáda a kontroly na hranicích provádí i sousední země. „Co mě překvapilo, bylo, že všechny ty významné budovy, ministerstva nebo nejrůznější kostely byly okamžitě pod ochranou policie. Kolegové, kteří dnes už šli ráno do práce, hlásili, že téměř na každém rohu je po zuby ozbrojená policie. A to vlastně říkal i šéf rakouské policie, že chce aby byla posilněna ochrana Vídně,“ doplnil český novinář.

Vyšohlíd se zmínil rovněž o vídeňské opeře, která v pondělí hrála naposledy před lockdownem zavedeným v noci na úterý. „Video, které sdíleli lidé, ukazovalo, že ještě asi v půl dvanácté, kdy už dávno bylo po představení, lidé byli uzamčeni v opeře. Policie jim nedovolila opustit sál, a tak si filharmonici sedli zpátky dolů pod jeviště a hráli,“ popsal.

Mezi Rakušany se ihned zvedla vlna solidarity. „V prvních hodinách, kdy lidé nemohli opustit vídeňské vnitřní město, spousta lidí nabízela, že má doma místo na gauči, že můžou lidé přijít přespat,“ informoval Vyšehlíd.

Česká studentka přímo v centru dění

Studentka Eva Vondráčková byla v době útoku v restauraci vzdálené asi čtyři minuty chůze od synagogy, která byla jedním z míst vražedného řádění. Kvůli bezpečnosti tam musela, stejně jako spousta dalších lidí v centru města, zůstat do pozdních nočních hodin.

„Stačilo se dívat z okna a vidět davy, jak prchají směrem k Stephansplatzu. Neskutečný stres, já jsem se opravdu bála jako nikdy v životě předtím. V půl jedné nám řekli, že mají informace od policie, že je v rámci možností bezpečné restauraci opustit. Nebylo to vůbec příjemné,“ uvedla studentka, která měla problém se kvůli policejním blokádám ve městě vůbec dostat domů.

Tagy: