Neobvyklý výskyt tornád. Meteorologové jich v Česku od začátku roku zaznamenali již osm

Tornádo

Tornáda v Česku

Letošní rok je nezvykle bohatý na tornáda. Od ledna jich meteorologové zaznamenali již osm. Žádné se ale naštěstí nerovnalo tomu z roku 2021, které připravilo na jihu Moravy o střechy nad hlavou stovky lidí.

Hodonínsko a Břeclavsko dodnes nesou šrámy na duši po tragickém tornádu, které před dvěma lety připravilo o život šest lidí a způsobilo škody přes 15 miliard korun. „Všechno začalo lítat. Okny mi proletěl trám, střecha pryč,“ popsal tehdy jeden z obyvatelů zasažených vesnic. „Hukot, jak kdyby projelo pět nákladních vlaků, a střechy byly pryč,“ dodal další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Armagedon během deseti vteřin. Děsivé video ukazuje, jak ničivý vítr pustošil švýcarské město

I když se tornádo podobných rozměrů už v České republice neobjevilo, nahradila jej jiná, menší. Letos už jich Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) napočítal osm, a z toho čtyři za poslední týden. „Byla slabá, většinou to byly IF0 nebo IF1, ale je pravda že tento týden jich bylo poměrně hodně,“ popsala meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová.

Častější výskyt je podle meteorologů dán i tím, že lidé mají lepší možnosti tornádo natočit a poté sdílet na sociálních sítích. Když už však nějaké udeří, moc způsobů, jak se mu bránit, není. „Některá můžou způsobit slabé škody ve formě převržené trampolíny nebo sundané tašky ze střechy, před tím se bohužel úplně ubránit nelze,“ uvedla Valachová.

Tornádo intenzity IF4, jaké udeřilo na jihu Moravy, meteorologové jen tak neočekávají. I na poměry celosvětového měřítka jsou totiž poměrně vzácná.

V následujícím týdnu nás čekají tropická vedra, která budou nicméně doprovázet přeháňky a bouřky. Na pondělí vydal ČHMÚ varování před vysokými teplotami, které přesáhnou 31 °C.

Tagy: