V Česku platí výstraha kvůli náledí. Hrozí nebezpečí úrazů a komplikace v dopravě

Náledí

Sníh, náledí a zmrazky potrápí Česko i v neděli. V platnosti je až do 10. hodiny výstraha, která platí pro pět krajů. Během dne bude oblačno, teploty vystoupají maximálně ke 3 °C. Co přinese začátek nového týdne?

V neděli bude převážně oblačno, na severu však může být i polojasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne se ojediněle podle meteorologů očekávají mlhy, a to i mrznoucí. Během dne by ojediněle mělo sněžit, později může padat i sníh s deštěm. Denní teploty se budou pohybovat mezi −1 až 3 °C, na horách kolem −4 °C.

V platnosti je nadále výstraha před náledím a zmrazky. Varování, které vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí do 10. hodiny pro pět krajů: Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Jihomoravský. „Hrozí nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí. Na neošetřených komunikacích pak problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ uvádí experti.

V noci na pondělí bude oblačno až zataženo, v severovýchodní polovině území místy i polojasno. Od jihozápadu se očekává občasné sněžení nebo sníh s deštěm, který zejména v nížinách bude přecházet do deště. V důsledku toho se může na některých místech tvořit nebezpečná ledovka. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 1 a −3 °C, na severu teploměry naměří až −5 °C.

Ledovka se čeká i začátkem týdne

Začátek nového týdne s sebou nepřinese příliš velké změny. V pondělí se očekává oblačno až zataženo, občasný déšť může vystřídat sníh nebo déšť se sněhem. Kvůli ojediněle mrznoucímu dešti se očekává i tvorba slabé ledovky. K večeru by však srážky měly ustávat. Denní nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, k večeru se mohou tvořit mlhy, a to i mrznoucí.

V úterý bude opět oblačno až polojasno, během dne bude přibývat oblačnosti. Očekává se občasný déšť, který může být i mrznoucí, srážky smíšené i sněhové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C, na severovýchodě teploměry naměří až 7 °C. Opět se navíc očekává tvorba náledí či ledovky, a to zejména v noci a k ránu.

Ve středu bude situace obdobná: zataženo až oblačno, zrána mlhavo. Místy spadne déšť nebo přeháňky, nad 600 metrů zejména sněhové nebo smíšené. Opět tak bude hrozit tvorba ledovky nebo náledí. Denní teploty však budou příznivější než předešlý den – teploměry naměří od 2 do 6 °C.

Tagy: