Česko přeje start-upům: Zamykáme uhlík do půdy, říká jeden z vítězů soutěže SME EnterPRIZE

Už čtvrtý rok podporuje Generali Česká pojišťovna soutěží SME EnterPRIZE udržitelné podnikání u živnostníků, start-upů a mikro, malých i středních podniků. A my už pro letošní ročník známe všechny vítěze hlavní kategorie SME. V minulém roce se soutěž otevřela i start-upům a do soutěže se přihlásila desítka společností s různorodými udržitelnými projekty. Z nich odborná porota zvolila pětici nejlepších a následně vybrala vítěze. Na první příčce se umístila Biouhlírna s.r.o. z jižní Moravy. A letos poprvé se udílela i cena studentů v kategorii start-upů. Vyhrály hned dvě start-upové firmy se stejným počtem hlasů.

Kategorie nově založených či začínajících společností, které se na základě inovativní podnikatelské koncepce za použití vyspělých technologií rychle vyvíjí a mají velký potenciál hospodářského růstu, vznikla pod záštitou agentury CzechInvest, která se věnuje podpoře start-upů více než 12 let.

„V Česku v posledních letech evidujeme významný nárůst zájmu o udržitelnost mezi start-upy. A proto máme velkou radost, že jsme se již po druhé mohli stát odborným garantem této kategorie v soutěži a pomoci tak zviditelnit další zajímavé projekty,“ říká Filip Krůta, ředitel ECOTECH HUB projektu Technologická inkubace agentury CzechInvest.

„Máme program, kde jsme jako technologická inkubace, kde vlastně pomůžeme start-upům, které se nachází v té fázi, že ještě nejsou zralí pro investora, a my je tímto programem podpoříme, tzv. zainkubujeme. Mohou využít peníze na vývoj, testování a vlastně se dostanou do té situace, že už jsou na tom trhu relevantní a nějaký investor je může případně zainvestovat,“ dodává zároveň porotce start-upové soutěže.

Vítězný start-up zkoumá, vyrábí a prodává biouhel z odpadní dřevní hmoty. Biouhel je materiál z odpadu, který zlepšuje půdu, zadržuje vodu i živiny, odbourává toxické látky a dá se použít do betonu, polymerů nebo vláken. Navíc odbourává uhlík, má tedy negativní emise. V Biouhlírně jej vyrábí pomocí unikátní britské technologie pyrolýzy. K tomu intenzivně šíří informace o biouhlu a jeho možnostech využití v zemědělství, průmyslu, městském inženýrství a stavebnictví.

„Snažíme se dřevní nebo biologický odpad nebo biomasu přetvářet v něco, co má hodnotu, což je biouhel. Zamykáme uhlík do půdy, ukládáme ho a snažíme se zlepšovat stav naší zemědělské půdy, která trpí dlouhodobým vyčerpáním,“ popisuje princip podnikání Vilém Řiháček, jednatel Biouhlírna s.r.o.

Nová kategorie Start-up – cena studentů

Letošní ročník se rozrostl o novou cenu studentů v kategorii start-upů. Každý student a studentka vysoké školy v České republice mohli hlasovat pro svého favorita. Novinku letošního ročníku soutěže hodnotí jako přínos i pořadatel. „Zapojili jsme studenty a mladé lidi, aby vyhodnocovali právě start-upy. A novinkou byla i konference o podnikání a myslím, že ta zažila absolutně největší úspěch,“ říká Roman Juráš, generální ředitel Generali Česká pojišťovna.

Podle předsedkyně poroty Heleny Továrkové se v Česku start-upům daří. „Je vidět, že založit nějaké svoje podnikání je něco, co čím dál tím více lidí volí jako nějakou volbu, jakou cestou se vlastně vydat. Takže těch zajímavých start-upů je rok od roku víc,“ hodnotí situaci předsedkyně z Nadace Veronica.

Do hlasování se zapojily stovky hlasujících. Vítěze zvolili vysokoškoláci rovnou dva – IONT tech, s.r.o. a Nextdrop, s.r.o.. Zmíněné start-upy získaly totiž stejný počet hlasů.

IONT tech, s.r.o. vyvíjí a vyrábí nabíjecí stanice pro elektromobily, elektrokola a elektrokoloběžky. Vše od skici po výrobu vzniká lokálně, s maximálním důrazem na kvalitu a udržitelnost. Jejich použité materiály jsou maximálně cirkulární (nerezová ocel, sklo, hliník), ostatní jsou voleny s důrazem na recyklovatelnost (vč. balení produktů z jednodruhové recyklované lepenky).

Samotná konstrukce zařízení je postavena na modulární architektuře elektroniky vložené do těla s téměř neomezenou životností. „Pracujeme s tím, že výrobek musí být udržitelný, to znamená, že už přemýšlíme nad jeho koncepcí, materiálem, konstrukcí. Myslíme i na to, jak se bude vyrábět, jak půjde k zákazníkovi, a to celé dáváme do kontextu společně s designem a s marketingem na míru,“ říká za vítěznou společnost Jaroslav Kratochvíl.

Start-up digitalizuje vodu i v Zoo Plzeň

Firma Nextdrop, s.r.o. pomáhá chránit objekty před vytopením a snižovat spotřebu vody. Vytváří chytrá řešení pro maximálně efektivní vodohospodářský a vodovodní systém jakékoli velikosti – od malého domu, přes zemědělské provozy až po města. Vlastní plně modulární technologickou platformu spojující hardware, software a cloud umožňující online monitorovat parametry systému a zároveň ho přes cloud plně ovládat.

Pomocí algoritmů pro analýzu dat okamžitě rozpozná nahodilou havárii nebo dlouhodobý mírný únik a automaticky na daný stav dokáže reagovat. „My říkáme, že Nextdrop digitalizuje vodu a snažíme se přispět k udržitelnému hospodaření s vodou na základě sběru dat, jejich analýzy a na základě automatizace vodovodních systémů,“ popisuje za vítěznou společnost ředitelka Pavla Benešová.

Zajímavé uplatnění tohoto systému našla i Zoologická a botanická zahrada města Plzně a udělala další krok směrem k udržitelnosti díky partnerství s plzeňským start-upem Nextdrop. Po úspěšném testování systému pro správu dešťové vody se spolupráce dál rozvíjí.

Více o SME EnterPRIZE se dozvíte na CNN.iPrima.cz/sme-enterprize.

Tagy: