Česko prohrálo arbitráž s Diag Human a má zaplatit skoro 16 miliard. Odvolá se

Bankovky (ilustrační foto)

Česko prohrálo arbitráž

Česká republika částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži se společností Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Měla by tak zaplatit 15,5 miliardy korun. Vláda ale rozhodla o tom, že se stát proti rozhodnutí odvolá. Firma Diag Human požadovala 52 miliard korun.

Rozhodčí tribunál se sídlem v Londýně podle ministerstva financí všechny ostatní nároky Diag Human za 36,5 miliardy korun zamítl. Tribunál zároveň stanovil firmě povinnost vzdát se jakýchkoliv dalších nároků vůči České republice.

„Ministerstvo financí nález v rozsahu přes 330 stran pečlivě analyzovalo a s jednomyslným souhlasem vlády podává dnes návrh na zrušení nálezu k vrchnímu soudu v Londýně,“ uvedl resort ve středu ve svém prohlášení.

„V této chvíli Česká republika nic platit nebude,“ řekl novinářům ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V případě platby by to byl podle něj výdaj státního rozpočtu. „Tím, že se pokoušíme o zrušení tohoto nálezu, tak současně běží úroky z této částky, kterou je zhruba 1,3 milionu Kč denně,“ dodal ministr.

Případ se táhne už od devadesátých let

Částku, kterou by měl resort financí zaplatit, tvoří 8,3 miliardy korun přiznaných v roce 2008 v předchozí obchodní arbitráži a úroky ve výši 7,2 miliardy korun k 19. květnu tohoto roku. Arbitráž je provázána s obchodní arbitráží, kterou vedla Diag Human proti ministerstvu zdravotnictví od 90. let a v roce 2008 v ní rozhodčí tribunál přiznal Diag Human náhradu škody zhruba osm miliard korun.

Už tehdy Česko s výsledkem nesouhlasilo a přezkumný rozhodčí senát v roce 2014 rozhodl, že nález z roku 2008 postrádal právní účinky. Následně v roce 2017 Diag Human zahájila proti ČR arbitráž na základě česko-švýcarské smlouvy o ochraně investic.

Nyní v arbitráži soudní tribunál uznal, že ČR porušila dohodu o ochraně investic, a to dopisem tehdejšího ministra zdravotnictví z roku 1992. Ten měl neoprávněně zasáhnout do obchodního vztahu společnosti Conneco (předchůdce Diag Human SE) s dánskou společností Novo Nordisk. Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar varoval Dány, že firma podnikatele Josefa Šťávy je nedůvěryhodná.

Dále ČR porušila dohodu o ochraně investic podle tribunálu i následným jednáním různých státních orgánů v průběhu obchodní arbitráže. „Tribunál konstatoval, že rozhodčí nález z roku 2008 nebyl z pohledu mezinárodního práva zrušen a Česká republika je povinna nárok v něm přiznaný uhradit,“ uvedlo ministerstvo financí.

Na druhou stranu rozhodci zamítli tvrzení Diag Human, že se Česko dopustilo poškození investice tím, že ministerstvo zdravotnictví vyzvalo nemocnice a transfuzní centra ke spolupráci pouze se zpracovateli krevní plazmy vzešlými z výběrových řízení.

„Tribunál shledal, že ČR v tomto ohledu jednala v dobré víře a v zájmu veřejného zdraví. Tribunál uznal, že ministerstvo zdravotnictví mělo důležité a oprávněné obavy ze spolupráce se společností Conneco s ohledem na její obchodní model a její reputaci a rovněž že společnosti Conneco nikdy nebyl Českou republikou zaručen monopol na spolupráci s českými nemocnicemi v oblasti zpracování krevní plazmy,“ uvedlo dále ministerstvo financí.

Arbitráž také podle úřadu zamítla tvrzení o údajně protiprávně vedených trestních řízeních proti společnosti Conneco před zahájením komerční arbitráže a o údajné poškozující mediální kampani.

Tagy:
zdravotnictví soud vláda arbitráž sport Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo zdravotnictví České republiky Diag Human