Jurečka: Odbory vlamují nohu do otevřených dveří. Stávková pohotovost je zbytečná

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Rozhovor s Marianem Jurečkou

Stávkovou pohotovost na podporu požadavků na zvýšení platů vyhlásilo už devět odborových svazů pracovníků veřejného sektoru. Vláda je sice o návrhu připravena jednat, zároveň však upozorňuje, že si musí počínat odpovědně, aby nepoškodila všechny občany roztočením inflační spirály. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyhlášení stávkové pohotovosti označil za zbytečné. Odbory podle něj dávají nohu do otevřených dveří.

„Vyhlašování stávkové pohotovosti mi přijde trochu zbytečné. Jako vláda jsme řekli, že letos chceme zvýšit platy ve veřejné sféře. Mrzí mě, že se odbory tímto vlamují nohou do otevřených dveří,“ kritizoval Jurečka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nátlak odborů šéf resortu práce považuje za nekorektní, protože obě strany prozatím dále vyjednávají. Předáci minulý týden uvedli, že se chtějí dohodnout na zvýšení platů o 15 % pro lidi se zmrazeným příjmem a o 7,6 % ostatním, a to od července. Podle ministra Jurečky se však vláda kloní k úpravě později než od pololetí a méně než o inflaci.

„Návrh odborů nevidíme jako reálný a možný. Mělo by to dopad kolem dalších 20 miliard korun výdajů do konce roku. My to číslo zvednutí vidíme o něco níž,“ sdělil Jurečka. Mimo jiné upozornil, že vláda bude zvyšovat platy na dluh.

„Musíme dělat takovou politiku, která svou výdajovou stránkou nebude roztáčet kola inflace. Máme jednu z největších inflací v EU, což způsobila i předchozí vláda, která nedělala zodpovědnou rozpočtovou politiku,“ rýpnul si do předchozího kabinetu expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Jurečka by se měl během příštího týdne setkat s ostatními předsedy stran vládní pětikoalice a později i s šéfy odborů. Sám věří, že vláda se zástupci zaměstnanců nalezne kompromis. „Budu navrhovat, abychom zvýšili platy zhruba o 10,2 % u povolání, která zvýšení v lednu neměla, a o 5,1 %, kde to zvýšení proběhlo,“ dodal šéf lidovců.

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával loni veřejný sektor 656 500 lidí. Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se letos od ledna zvedl základ výdělku, neboli tarif, o 700 korun. Učitelé si polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Úředníkům, pracovníkům v kultuře, nepedagogům ve školství a dalším profesím se pro letošek výdělek zmrazil.

Kvůli platům byli ve stávkové pohotovosti od 1. května už odboráři úřadů práce. Po pěti dnech ji ukončili poté, co vláda stanovila termín začátku vyjednávání o platech. Členové kabinetu se sešli s předáky veřejné sféry poprvé 25. května a znovu minulý týden v úterý.

Tagy: