Schillerová radí, jak pomoci lidem v boji s inflací. Zase nás to doběhne, oponuje ekonom

Alena Schillerová

Snížení daně ceny za benzín a naftu nesrazilo

Vláda nechala utrhnout inflaci ze řetězu a lidé jsou na prahu chudoby. V Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS to řekla šéfka poslanců hnutí ANO a exministryně financí Alena Schillerová. Občanům by prý v době zdražování pomohlo například zastropování cen základních potravin. Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček ale upozornil, že podobná opatření se státu výrazně prodraží.

Inflace, která se v Česku aktuálně pohybuje na historicky nejvyšších hodnotách (přes 16 procent), by podle ekonomů sice mohla klesat už na podzim. Třeba u potravin ale prý ceny zůstanou a na drahotu si musíme zvyknout.

Opozice kritizuje vládu, že lidem v současné době málo pomáhá. Pokud by ale bylo hnutí ANO stále u moci, co jak by reagovalo? „Navrhovali jsme snížení DPH na pohonné hmoty na nulu, což se na ceně jednoho litru projeví velmi značně. Ať stát část daní vrátí lidem,“ podotkla Schillerová.

U potravin navrhuje Babišovo hnutí stejný postup a zastropování cen těch základních. „Jsou to dočasná opatření. Vláda nechala utrhnout inflaci ze řetězu a lidem nepomáhá. Občané jsou na prahu chudoby, dnes se bavíme už o střední třídě a podnikatelích. Problém drtí celou společnost a to je špatně,“ míní exministryně financí.

Návrhy Schillerové jen vyvolají další inflační tlaky

Podle ekonoma Křečka si ale musíme uvědomit, že výše uvedená opatření nasměrují peníze daňových poplatníků na určitou skupinu osob, které v danou chvíli pomohou. Ostatní však vyšší ceny stejně zaplatí.

„V ekonomice jsou momentálně vysoké úrokové sazby a peníze, které si půjčíme na dluh, se ještě prodraží. Opatření budou extrémně nákladná. Pomáhají krátkodobě, ale z dlouhodobějšího hlediska znamenají, že v ekonomice budou další peníze na dluh a vyvolají se další inflační tlaky. Zase by nás to doběhlo,“ vysvětluje poradce premiéra, proč návrhy ANO nepovažuje za vhodné.

Některé evropské země čelí ještě mnohem rychlejšímu růstu cen. V Moldavsku je inflace skoro 30 procent a v Turecku dokonce přes 73 procent. „Pokud by všichni očekávali, že se bude zdražovat o 50 nebo 60 procent, jde o samonaplňující proroctví. U nás zatím takto daleko nejsme a doufejme, že ani nebudeme,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Naopak v Německu mají oproti Česku inflaci poloviční a ve Francii dokonce přesahuje jen pět procent. „Větší země jsou mnohem víc samostatné a mají mnohem více produktů, které si mohou pořídit. My jsme otevřená ekonomika a nemáme šanci bojovat proti nárůstu cen elektřiny nebo ropy,“ zdůvodnil ekonom Martin Mašát.

Česká národní banka očekává, že v příštím roce bude inflace klesat ke dvěma procentům. Ekonomové jsou ale k tomuto cíli skeptičtí, takže si na nějakou dobu budeme muset zvyknout na stávající ceny.

Tagy: