Slunečný víkend a pak tropy. Česko čeká výheň, bude až 33 stupňů, tvrdí meteorologové

Do Čech míří Kerberos. Přinese extrémní teploty (ilustrační foto).

Meteorolog a předpověď počasí

Teploty v Česku budou v nadcházejících dnech pomalu stoupat. V pátek se budou podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pohybovat kolem 23 stupňů Celsia. O víkendu se ale rtuť na teploměru vyšplhá na 25 až 28 stupňů Celsia. V příštím týdnu pak mají teploty letos poprvé přesáhnout i tropickou třicítku.

pátek bude polojasno nebo skoro jasno, místy až oblačno. „Odpoledne a večer se mohou objevit místy i přeháňky. Ojediněle pak také bouřky,“ stojí v předpovědi na webu ČHMÚ. Teploty se poslední pracovní den vyšplhají na 19 až 23 °C, na jižní Moravě může být až 25 °C, v 1 000 metrech na horách pak kolem 15 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Lubnou na Svitavsku po měsíci opět zasáhlo tornádo, shazovalo tašky ze střech

Počasí v sobotu bude ovlivňovat výšková tlaková níže. „Zpočátku bude oblačno, polojasno, během dne místy i s přeháňkami,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Miloš Dvořák s tím, že k večeru se vše ustálí. „Ranní teploty budou nízké, naměříme 12 až 8 °C. Odpoledne se pak budou teploty pohybovat mezi 21 a 25 °C,“ doplnil meteorolog.

neděli pak bude ještě tepleji, rtuť na teploměru se může vyšplhat až na 28 °C. Meteorologové očekávají skoro jasno až polojasno. „Odpoledne se mohou jen výjimečně objevit přeháňky, místy i bouřky,“ řekl Dvořák v pořadu Nový Den.

Tropické teploty se v Česku letos zatím neobjevily. „Bylo to dáno tím, že počasí v květnu u nás ovlivňovala tlaková níže, která nám posílala chladnější teploty,“ vysvětlil Dvořák s tím, že prvního tropického dne bychom se mohli dočkat v příštím týdnu.

„V pondělí se budou teploty pohybovat nad 30 °C,“ doplnil s tím, že obdobné počasí lze v Česku očekávat i v dalších dnech. V úterý se teploty budou podle ČHMÚ pohybovat mezi 29 a 33 °C. Podobné hodnoty ukáže teploměr i ve středu. Letní počasí ale právě v polovině týdne může pokazit déšť. Dvořák varuje i před bouřkami, které mohou být při takto vysokých teplotách velmi silné, doprovázené i kroupami a přívalovými dešti.

Tagy: