Zima se nadechla k poslednímu slovu. Teploty pod normálem doprovodí mráz a místy i sníh

Počasí v Česku ovlivní studený a vlhký vzduch od severozápadu. Teploty nepřekročí 15 stupňů a v noci klesnou i pod bod mrazu. Meteorologové uvedli, že teploty jsou místy o více než deset stupňů pod normálními hodnotami. Očekávat je možné i sněhové přeháňky.

Po zadní straně tlakové níže nad jižní Skandinávií k nám bude proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu. V úterý meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají velkou oblačnost. Na většině území se vyskytnou přeháňky a ojediněle také bouřky. Od severozápadu v polohách nad 1 100 m a v Čechách postupně nad 800 m mohou být srážky i sněhové. Ve večerních hodinách bude oblačnosti i srážek ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou na 9 až 13 °C, na Moravě místy až na 15 °C. V 1 000 metrech a na horách se budou pohybovat kolem 4 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Noc na středu bude převážně polojasná, ale zejména na horách se při větší oblačnosti mohou vyskytnout ojedinělé přeháňky, které budou většinou sněhové. Nejnižší teploty klesnou na 3 až −1 °C, vát bude mírný severozápadní vítr rychlostí 2 až 5 m/s. „K ránu očekáváme četné přízemní mrazíky,“ uvádějí meteorologové ČHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polární záře ohromila Česko. Vidět byla i ve městech, krása vynikla až na fotkách

Ve středu bude proměnlivá oblačnost a místy se vyskytnou přeháňky. Ty budou v polohách nad 1 000 m a na severu území zpočátku i nad 500 m smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou na 8 až 12 °C. Vát bude mírný severozápadní vítr rychlosti 2 až 6 m/s, který bude večer slábnout.

Situaci nejen ve svém kraji můžete sledovat na radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť a bouře.

Meteorologové webu Severe Weather pak varují před nízkými teplotami. „Hluboká cyklóna ve Skandinávii posiluje chlad nad Evropou. Teploty v nejnižších vrstvách atmosféry budou na jarní období velmi nízké, v některých oblastech i o více než 10 °C pod normálem, zejména nad Beneluxem, Německem, Českem, Slovenskem, Polskem a severními balkánskými zeměmi,“ uvádí meteorologové.

ČHMÚ také vydal předběžné varování. „Ve druhé polovině noci na středu (26. 4.) a na čtvrtek (27. 4.) mohou klesnout teploty v polohách pod 600 m místy až na −1 °C, při zemi až na −5 °C. Mráz může poškodit některé teplomilné plodiny,“ varovali meteorologové.

Tagy: