RADAR: Českem se prožene silný vichr, hrozí i ledovka. Podívejte se, kde všude platí výstraha

Bouře Babet zasáhla části Velké Británie již ve středu.

Počasí 24.1.2024 7:13

Česko ve středu zasáhne silný vítr, který v nárazech dosáhne až 90 km/h. Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu, varují také před ledovkou. Nejvyšší teploty ve středu dosáhnou až 13 °C. V následujících dnech se budou pohybovat kolem 3 až 9 °C. Vyskytnou se také přeháňky.

Ve středu bude zpočátku zataženo, ve východní polovině území se vyskytne občasný déšť, který ojediněle bude i mrznoucí. Nejvyšší teploty dosáhnou 9 až 13 °C, na severovýchodě a východě místy kolem 7 °C. Vát bude čerstvý jihozápadní až západní vítr rychlostí 6 až 11 m/s, který místy v nárazech dosáhne až 20 m/s (70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Planetu zasáhl klimatický paradox. Proč jsou zimy tvrdší, když se planeta stále ohřívá?

Kvůli silnému větru vyhlásili meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu výstrahu. Ta platí pro většinu Česka až do 20 hodin. „Může dojít k poškození stromů a lesních porostů, hrozí menší škody na budovách. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně,“ uvedli meteorologové.

⚠️Výstraha ČHMÚ na silný vítr a ledovku 🌧️V noci na středu (24. 1.) a ve středu ráno a dopoledne předpokládáme na...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, January 23, 2024

Do 11 hodin je v platnosti také výstraha před ledovkou. Ta platí pro Moravu, Slezsko a východní a severovýchodní Čechy.

Noc na čtvrtek bude oblačná, místy se vyskytnou přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 6 až 2 °C. Povane čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na čtvrtek meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají proměnlivou oblačnost, na severu a severovýchodě se místy vyskytnou přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 5 až 9 °C. Vát bude čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).

V pátek bude zataženo až oblačno, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až −1 °C, při zmenšené oblačnosti až −3 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 a 9 °C. Vát bude slabý jihozápadní až západní vítr rychlostí 1 až 4 m/s, který večer zesílí na čerstvý severozápadní až západní o rychlosti 4 až 9 m/s a v nárazech dosáhne až 15 m/s.

V sobotu bude polojasno, na severu a severovýchodě až oblačno. Noční teploty klesnou na 2 až −2 °C, přes den pak dosáhnou 3 až 7 °C. Vát bude čerstvý severozápadní až západní vítr rychlostí 4 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

Neděle bude převážně oblačná s ojedinělými přeháňkami. Noční teploty klesnou na 0 až −4 °C, přes den dosáhnou 3 až 7 °C. Povane mírný jižní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Tagy: