Blade Runner po česku? Nové sci-fi Bod obnovy dokonalé není, pozitiva ale převažují

Karel Dobrý a Václav Neužil při premiéře filmu Bod obnovy

KVIFF: Bod obnovy očima režiséra a herců

Režisér Robert Hloz na filmový festival do Karlových Varů přivezl velmi očekávané sci-fi Bod obnovy. Film si získal početnou základnu fanoušků ještě před svou českou premiérou, předpokládalo se tedy, že detektivka z budoucnosti sklidí pozitivní ohlasy i ve Varech. Diváci snímek nakonec přijali a tvůrci už přemítají o druhém dílu.

Bod obnovy je nadějí pro každého fanouška sci-fi, který věří, že se i v Česku dají natočit kvalitní snímky tohoto těžkého žánru. A přestože první veřejně sdílené dojmy diváků nasvědčují tomu, že by se na dlouho očekávaném filmu ještě leccos vylepšit dalo, většina odcházela z kinosálu spokojená. Tvůrci už nyní uvažují nad pokračováním – ve dvojce tedy bude prostor a šance některé mouchy odstranit.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoška exkluzivně promluvil o svém stavu. Tělo je líné, ale díky bohu, že můžu ve Varech být

Co o vzniku filmu prozradil režisér a herci v hlavních rolích? Děj se odehrává v blízké budoucnosti –⁠ v roce 2041 lidé dostávají šanci na druhý život. Mohou se vrátit z říše mrtvých, ale pouze za předpokladu, že si vytvořili digitální zálohu svého bytí – klíčový „bod obnovy“.

V případě násilné smrti či tragické nehody tak může být konkrétní jedinec oživen a pokračovat dál ve svém životě. Šanci žít dál ale dostane pouze za předpokladu, že si každý den svého života poctivě zálohoval právě pro případ nečekaného úmrtí. Opomenutí se nevyplácí, o data je navíc velký zájem. V detektivním příběhu diváci sledují cestu kriminalistky Em (Andrea Mohylová), která vyšetřuje zločiny, při nichž byla porušena pravidla a „bodům obnovy“ bylo násilně zabráněno.

Po světové premiéře v Jižní Koreji proběhla 3. července také česká premiéra na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Při té příležitosti redaktoři CNN Prima NEWS promluvili s režisérem Robertem Hlozem i herci Matějem Hádkem, Andreou Mohylovou a Adamem Vaculou.

Slavnostní promítání si nenechal ujít také prezident Petr Pavel, v publiku byla řada kritiků a herců, nechyběl například Jaroslav Dušek, který přišel podpořit svou manželku Ivetu Duškovou, jež ve filmu také hraje.

„V Cannes (na letošním filmovém festivalu, pozn. red.) se nám podařilo domluvit jihokorejskou premiéru, což je obrovská věc a měli jsme velkou čest, že nás vzali do hlavní soutěže mezi deset ze stovek filmů, co se tam dělají. A ohlasy pro mě byly neuvěřitelné v tom, jak publikum reaguje a jak zvídavé dotazy klade,“ pochlubil se režisér Robert Hloz, který na filmu pracoval dlouhých devět let.

Bod obnovy si v různých recenzích už nyní vysloužil přezdívku český Blade Runner. Co na toto do jisté míry svazující srovnání říká režisér? „Blade Runner je opravdu extrémně velkolepý projekt. A přestože jsme chtěli a snažili se, aby byl i náš film velkolepý, tak ten přístup je maličko jiný, méně temný,“ uvedl Hloz pro CNN Prima NEWS. S úsměvem dodal, že pokud na někoho jeho film opravdu působí jako světová klasika Blade Runner, tak se rozhodně nezlobí.

Pro Mohylovou jde o první velkou roli

Scénář detektivního příběhu z blízké budoucnosti si rychle podmanil i herce. Pro Andreu Mohylovou jde o první velkou roli, zřejmě se ale objeví také v druhém díle, o kterém se už nyní začíná jednat. „Už v době castingu jsem si nechala poslat scénář, kterému jsem uvěřila a fandila,“ vysvětlila Andrea Mohylová, která je ráda a vděčná, že jí dal režisér výraznou šanci zazářit.

Matěje Hádka kromě scénáře lákala i představa, že si zahraje ve snímku plném pokročilých efektů. „Chtěl jsem hrát, protože je to sci-fi. A že to má zároveň i detektivní zápletku a věci se odkrývají pomalu, což mám jako divák rád. A také, že je scénář dobře vystavěný a samozřejmě jsem chtěl hrát, abych zjistil, jak to bude vizuálně vypadat, když už máme ty počítače a všechny tyhle věci, se kterými se dá kouzlit,“ popsal Hádek.

Velkým fanouškem sci-fi je také Adam Vacula, který ve filmu ztvárnil manžela hlavní hrdinky Em. „Zaujalo mě, že to je sci-fi, ale i to, jak Robert Hloz celým projektem žil. Na palubě už bylo tolik skvělých lidí, že jsem nad ničím nepřemýšlel,“ přiznal herec s tím, že se nerozmýšlel ani vteřinu. „Líbí se mi, že ten film není černobílý, nějakým způsobem vybízí lidi k zodpovědnosti. Zároveň film ukazuje, že žijeme v době, která je posedlá technologiemi. Něco takového, jako je Bod obnovy, dnes už není nemožné si představit,“ dodal Vacula k filmu, který do českých kin vstoupí 21. září.

Tagy: