Nenechte se ve Varech natáhnout. Stačí pár kroků a za jídlo ušetříte stovky korun, radí místní

Fronta na vstupenky na karlovarský filmový festival

Tipy pro návštěvníky Varů

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začal v tradičním prázdninovém termínu. Pokud se na akci chystáte, máme pro vás několik užitečných rad ohledně lístků, ubytování, ale třeba i jídla. Chcete-li se například levněji najíst, vyplatí se popojít z centra festivalového dění. Totéž se týká například piva. Zatímco u Thermalu dáte za půllitr 64 korun, o kus dál vám bude stačit již padesátikoruna.

V deseti kinosálech se bude za osm dní promítat hned 143 filmů. Program Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je mimořádně nabitý. Lískty lze sehnat přimo na místě, Magdaléna Duspivová, která zajišťuje jejich prodej, radí: „Určitě se pro ně zastavte ráno, ve čtvrtek nám tady lidé ve frontách i přespávali.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Russell Crowe exkluzivně: Je to tu úžasné. Karlovy Vary hvězdného herce zcela uchvátily

Kdo má Festival Pass, může si vstupenky rezervovat, vyzvednout nebo koupit je lze na 25 pokladnách. Většina z nich otevírá v osm hodin. Jedna se nachází i ve stanovém městečku na koupališti Rolava. Právě sem přitom nejčastěji míří ti nejskalnější a nejdobrodružnější filmoví fanoušci. „Jezdím sem každý rok už asi 15 let, je to nejlepší stanové městečko,“ pochvaluje si jeden z návštěvníků. Za noc zde zaplatíte 175 korun.

Ubytování ve Varech je jinak pro zahajovací víkend vyčerpáno. „Zbývají opravdu už jen individuální kapacity. Lépe jsme na tom v následujícím týdnu,“ informuje Josef Dlohoš, šéf karlovarského infocentra. Ceny jsou v oproti standardu o zhruba třicet procent vyšší.

Největší nával lidí se v Karlových Varech očekává tradičně hned v úvodu akce. Radu máme pro ty, kteří by chtěli přijet autem. Parkovací místa v centru téměř jistě stačit nebudou. Je proto ideální nechat auto co nejdál centra a do středu dění dojít pěšky, případně dojet hromadnou dopravou.

Jak se levně najíst

Ten, komu po promítání vyhládne nebo dostane žízeň, má na výběr: buď restaurace, nebo jídlo ze stánku na ulici. Polévka pod hotelem Thermal stojí v průměru 55 korun, hlavní jídlo vyjde o 200 korun dráž a třeba hranolky na zobnutí stojí 70 korun. Půl litru tankového piva vám natočí za 64 korun. „Zájem je o naše karlovarské klobásy, které tady máme: bylinkové, kozácké…“ jmenuje provozovatel stánku s občerstvením Filip Javorka příchutě. Zákazníci je prý za drahé nepovažují.

Výrazně však návštěvník za jídlo ušetří, pokud vyrazí trochu dál od festivalového dění. „Je tady restaurace u Tomáše a poté je dobré Bistro Sluníčko, kde se najíte levně. Za jídlo dáte tak 130 korun,“ poradila reportérům CNN Prima NEWS jedna z místních obyvatelek.

Návštěvníci festivalu doporučili například pizzerii Mamma Mia, kde mají i saláty a těstoviny, a za standardní pizzu o průměru 30 cm zaplatíte 160 až 210 Kč. Naše redakce dostala rovněž tip na restauraci U Tomáše, kde za hlavní jídlo zaplatíte kolem 200 Kč, a Bistro Sluníčko s jídly z denní nabídky za 130 Kč. U okénka Dobrotky jen 10 minut chůze od Thermalu dělají sladké i slané palačinky s velkým výběrem náplní.

Další z místních doporučil například restauraci Špunt a Knoflík. „Tady mi to moc chutná. Jídlo je zde kolem dvou stovek, připravují skvělé wrapy či burgery,“ řekl pro reportéry CNN Prima NEWS. Mají také širokou nabídku drinků a koktejlů.

Ušetřit se dá na kávě, o příjemné prostředí však člověk nepřijde. Objevili jsme například příjemnou kavárnu Justcake nedaleko centra, kde jsme za dvě kávy a džbánek vody zaplatili 114 korun.

Za dvě piva mimo centrum zaplatíte okolo sto korun. Nutností je dát si také tradiční karlovarskou oplatku. Všude ji seženete za 20 korun.

Tagy: