Český milionář, 22letý Václav Staněk, vybudoval několik firem i vzdor vážné nemoci

Další díl úspěšné reality show televize Prima Milionář mezi námi tentokrát z komfortu vytrhne jednoho z nejmladších českých milionářů, dvaadvacetiletého podnikatele a majitele obuvnické značky Vasky Václava Staňka. Na týden změní svůj život a vydá se v utajení do Kyjova. S pouhými 550 korunami v peněžence opustí rodinu i své podnikání a bude pracovat jako dobrovolník. Bude to pro něj ale ještě náročnější kvůli jeho vážné nemoci. Sledujte v pátek ve 20:15 na Primě.

Ve svých 22 letech patří Václav Staněk mezi nejmladší milionáře v Česku. Vlastní několik firem se ziskem v řádu desítek milionů korun. Vyrábí kožené zboží a doplňky, nábytek nebo exkluzivní spodní prádlo. Vlajkovou lodí jeho firemní flotily zůstává společnost Vasky, vyrábějící kožené boty. Firmu založil ve svých 18 letech.

Forbes ho zařadil mezi 30 nejlepších podnikatelů do 30 let. Teď na týden změní svůj život a vypraví se do Kyjova, kde se zapojí do pomoci tělesně postiženým a drogově závislým. Nikdo z nich nezná jeho bohatství. Václav ale na konci své mise rozdá statisíce korun.

„Nikdy jsem nic podobného nezažil a netušil jsem, co mě čeká. Věděl jsem jenom, že jdu do absolutního neznáma. Ale těšil jsem se, protože jsem věřil, že za ten týden prožiji řadu zajímavých příběhů a poznám zajímavé lidi. A to se také stalo,“ řekl k nové životní zkušenosti mladý milionář.

Tvrdá diagnóza v rozpuku kariéry

K podnikání ho přivedla vážná nemoc, která ho ze dne na den zastavila v jeho sportovní kariéře. Jako junior reprezentoval Českou republiku v atletice, věnoval se především běhu na 800 metrů. Je čtyřnásobným mistrem republiky, ale na výhru na mistrovství světa a mezinárodní úspěch nedosáhl. „Jeden den jsem přebíral cenu pro nejlepšího sportovce Zlínského kraje a den nato přišel konec kariéry, diagnostikovali mi cukrovku. To byla asi taková odměna,“ zavzpomínal na chvíli, která mu změnila život.

Možná ještě hůř než on situaci snášela jeho rodina. „Vůbec jsem nevěděla, co bude, vybrečela jsem se a šla za ním, že já jsem ta, která ho má držet. Přišla jsem za ním do nemocničního pokoje, on na mě koukal a říkal: Mami, prosím tě, vždyť je to dobré. Tak to mělo být, už toho bylo moc,“ vypráví Vaškova maminka Jitka.

Vašek měl ale náhradní plán. Už při studiích na střední škole začal podnikat a v den svých 18. narozenin oficiálně zahájil vlastní byznys. „Jsem cílevědomý. Vždycky jsem chtěl vyhrávat, být dnes lepší než já sám včera. Drží mě touha po posunu a po tom, mít vytyčené cíle. Odmalička jsem je zvyšoval. Ať už šlo o známky ve škole nebo rekordy v atletice. K takovým cílům jsem se upínal a dařilo se mi je plnit. Vím, že cesta je cíl, umím hledat cesty, jak cíle dosáhnout, a jsem schopen pro to udělat víc než ostatní,“ uvažuje o klíči k úspěchu mladý podnikatel.

Václav Staněk jako novodobý Baťa:

Nová identita

Kvůli projektu Milionář mezi námi musel změnit identitu, z Václava Staňka se stal Vašek Dlabaja. Mobil, chytré hodinky, kreditní karty i boty Vasky nechal doma. Obul tenisky, vytáhl batoh ze základní školy a vypravil se na nádraží směr Kyjov s pouhými 550 korunami v kapse.

„Když mi řekli, že budu mít 550 korun, říkal jsem si, že to bude v pohodě. Myslel jsem ale, že to je denní limit. Vyžít s 550 korunami na týden opravdu není jednoduché. Nějak jsem to zvládl, ale nebylo to snadné i vzhledem k mojí cukrovce. V běžném životě bych to asi nezvládl,“ přiznává dvaadvacetiletý milionář.

V Kyjově se zapojil do pomoci handicapovaným a drogově závislým v léčebném režimu a na konci své mise rozdal z vlastních peněz statisíce korun. Z Kyjova se ale vrátil bohatší o nezapomenutelné zážitky. „Rád vzpomínám na svého průvodce Petra z Ligy vozíčkářů. To je kluk, který je od svých 13 let vlivem nemoci na invalidním vozíku a který má neuvěřitelný nadhled. Šli jsme do hospody a on si objednal se slovy: Dejte nám sem něco, co nás postaví na nohy. A pak si dělal legraci, že utečeme bez placení. To mi pomohlo chovat se k němu naprosto normálně a bez obav,“ zavzpomínal na jeden ze silných momentů projektu.

Tagy: